Napad na rusku ambasadu u Tripoliju

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na rusku ambasadu u Tripoliju

Tripoli -- Nepoznata lica otvorila vatru na rusku ambasadu u prestonici Libije Tripoliju. Pream prvim informacija ima povređenih

Naoružani napadači preskočili su zid u potrazi za jednom Ruskinjom koju optužuju za ubistvo libijskog pilota.

Libijski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman izjavio je da je u nasumičnoj pucnjavi ranjeno pet ljudi, a da je jedan od njih kasnije umro.

Isti izvor rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da su napadači skinuli rusku zastavu sa jednog od balkona, ali da nisu ušli u zgradu ambasade.

Libijski pilot ubijen je juče, a libijske vlasti za to optužuju jednu rusku državljanku koja je navodno posle izbola nožem i majku ubijenog pilota. Motivi tog napada nisu poznati.

Ruskinja je navodno krvlju ispisala i poruku na zidu protiv libijske revolucije koja je dovela do svrgavanja Moamera Gadafija.

U napadu na američku ambasadu u Libiji je prošle godine ubijen američki ambasador i još troje ljudi.

"U Tripoliju se dogodio incident, u kome su napadači pokušali da uđu na teritoriju Ruske ambasade u Libiji", izjavio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Agencija Itartas je javila da su napadači skinuli rusku zastavu. Obezbeđenje je uskoro uspostavilo kontrolu nad situacijom i trenutno nema "uljeza" na ruskoj teritoriji.

Sličan napad na ambasadu Rusije u Tripoliju dogodio se u februaru 2012. godine kada su demonstranti pokušali upad u ambasadu nezadovoljni ruskim i kineskim odlukama da blokiraju rezoluciju UN o Siriji. Ni tada nije bilo povređenih.

Od kada je Muamer el Gadafi svrgnut s vlasti, Tripoli i ostali libijski gradovi su često mesto raznih napada i sukoba.

Prisustvo vojske je učestalo, a proizvodnja nafte u pustinjskim područjima je potpuno van kontrole centralne vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.