Muke porodice Kalifa – Kanada ih neće, u Srbiji ne žele da ostanu

Izvor: RTS, 03.Dec.2019, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke porodice Kalifa – Kanada ih neće, u Srbiji ne žele da ostanu

Otac, majka, tri sina i nekoliko transparenata danima stoje po suncu i kiši ispred kanadske ambasade. Amran Kalifa želi da se vrati u Kanadu sa svojom porodicom, ali kako kaže, "činovnici kanadske ambasade neće ni da čuju za njegove muke i probleme". On je za njih migrant i trebalo bi da se vrati u Libiju.
Amran je rođen u Libiji. Diplomirao je arheologiju u Srbiji, radio u Kanadi i vratio se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiju da završi doktorske studije. Sada ima porodicu i doktorsku titulu, ali nema posao, a više ni državu u kojoj bi mogao da nastavi život.

"Više ne znam. Zato sam ovde ispred ambasade. Želim da spasem identitet moje dece ako sam ja već svoj izgubio", kaže Kalifa.
Kalifa priča da je studirao u Srbiji devedesetih, pomagao izbeglicama iz BiH i Hrvatske, naučio srpski jezik i krenuo dalje u svet. Sa ženom koja je, kao i on Libijka, jedno dete je dobio u Libiji, a drugo dvoje u Kanadi.
"Bio sam sebičan kad sam u Kanadi odlučio da ću u Srbiji da završim doktorat. Ovde traje tri godine, a tamo šest. Izvinite, pogrešio sam, bio sam sebičan i zato sada moja deca pate", rekao je Kalifa.

Za vreme njegovih doktorskih studija u Libiji je počeo rat. Kako sam kaže tamo je bio aktivan jer je pokušavao da zaštiti arheološko nasleđe od islamskih ekstremista. Zbog toga više nije dobrodošao u svoju rodnu zemlju.
Porodica ima izbeglički status
U UNHCR-u u Srbiji kažu da su celoj porodici dali izbeglički status:
"Deca idu u školu, suprug je radio i s obzirom na to da su među porodicama kojima je dodeljen status i pravna zaštita, UNHCR im je dodeljivao i finansijsku pomoć koja se dodeljuje najugroženijim izbeglicama", kaže Mirjana Milenkovski iz UNHCR-a.
Kalifa, međutim, kaže da proces integracije u Srbiji nije išao najbolje, da kursevi jezika za porodicu nisu dobro organizovani, da nisu dobili adekvatne papire, ni zdravstvene ni lične, sa kojima bi mogli da funkcionišu.
"Moja deca već četiri godine nemaju zdravstvenu zaštitu", kaže Kalifa.
Međutim, u UNHCR-u tvrde da je dovoljno da zatraže i da će adekvatne dokumente dobiti cela porodica.

"Ta porodica je na raspolaganju imala časove srpskog jezika, deca su išla u školu, otac je radio kao prevodilac, postoji organ kojem treba da se obrate za papire", rekla je Mirjana Milenkovski.
Deca ne žele da ostanu u Srbiji
Novčana pomoć UNHCR-a nije večna, poslovi na kojima je Kalifa radio sve su ređi i porodica se trenutno nalazi nezavidnoj situaciji.
Majka i najstariji sin nemaju nikakve putne isprave. Srpski pasoš ne mogu da dobiju, a izbegličke putne isprave im ne daju, tvrdi Kalifa. Zbog toga su pokušali da se vrate u Kanadu.
Kanadsko državljanstvo imaju dva sina, pa su mislili da sa povratkom neće biti problema.
Afaf Elhag Musa, Kalifina žena, kaže da se porodici i poslednje tri godine život svakodnevno pogoršava i da su deca potištena: 
"Deca ih stalno ispituju odakle su, a oni su zbunjeni. Pitaju me odakle su. Rekla sam im da je njihova zemlja Kanada. Oni su mi rekli da ne žele da ostanu u Srbiji više."
Kalifa kaže da su imali ponudu Ambasade
Njen suprug tvrdi da je konzul kanadske ambasade porodici ponudio da se dva sina sa državljanstvom vrate u Kanadu gde će im ambasada pronaći porodice u kojima bi živeli.
"Ja kao otac neću da predam svoju decu nikome. To su moja deca i ja sam odgovoran. Ja ću da branim njihova prava dok sam živ", kaže Kalifa.

U Komesarijatu za izbeglice UN kažu da bi možda najbolje bilo da se porodica integriše u srpsko društvo i tu nastavi život. 
"Možda da razmotre mogućnost da ostanu u Srbiji. Da iskoriste sve ono što im je na raspolaganju, nađu zaposlenje, nauče jezik i integrišu se u zemlju u koju su predali zahtev za azil i dobili izbeglički status", navodi Mirjana Milenkovski.
Majka kaže da bi se vratila u Libiju, da su tamo sigurni.
"Sada želim da ostanem uz svoju decu u zemlji u kojoj su rođeni. Ne mogu da nađem posao ovde. Ne govorim vaš jezik. Kako da živim ovde bez posla, hrane, kako da platim struju", pita Afifa.
Jedan od sinova, Aksel Sever kaže da bi voleo da razgovara sa ambasadorom Kanade u Srbiji. 
"Ja sam građanin Kanade. Želim da uđem u Ambasadu i pričam sa ambasadorom. Želim da ostvarim svoja prava i pobedim. Mnogo toga bih mu rekao. Pitao bih ga zašto ne želi da nam pomogne. Nije fer da ne možemo da ostvarimo naša prava", kaže Sever dok stoji na kiši ispred Ambasade.
U kanadskoj ambasadi su rekli RTS-u da zbog zakona o privatnosti ne mogu da komentarišu ovaj slučaj. Porodica Kalifa kaže da će pravdu nastaviti da traži na za njih jedinom mogućem mestu, na ulici, ispred Ambasade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.