Ministar spoljnih poslova Libije: Držimo do odnosa sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2013, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar spoljnih poslova Libije: Držimo do odnosa sa Rusijom

03.12.2013. -

Ovih dana ruski ambasador Ivan Molotkov je izjavio da će se do kraja godine u Libiju uputiti „prethodnica“ koja će se pozabaviti pitanjima povratka ruske ambasade. Diplomate su napustile Tripoli u oktobru, kada su u libijskoj prestonici bili sukobi naoružanih grupacija.

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije libijski ministar spoljnih poslova Muhamed Abdel-Aziz izrazio je nadu da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ruska ambasada obnoviti rad u Tripoliju što skorije:

- Odluka o odlasku ruske ambasade iz Tripolija bila je doneta u oktobru i to je bila odluka ruskog ambasadora. Mi smo u ime libijske vlade odmah izrazili spremnost da osiguramo bezbednost ruskim diplomatama, pojačamo obezbeđenje i prevezemo saradnike u jedan od dobro čuvanih hotela. To je bilo predviđeno kao privremena mera – do tog trenutka dok se situacija ne smiri. Ipak Njegova ekselencija ambasador Rusije izrazio je želju da ode zajedno sa svojim saradnicima u Tunis.

Sada vodimo intenzivne konsultacije o povratku ambasade u Libiju. Bilo nam je saopšteno da je već doneta odluka o povratku, samo ne u zgradu ambasade, već u jedan od čuvanih hotela.

Mi smo potpuno spremni za povratak ruske ambasade u Libiju. Držimo do odnosa sa Rusijom. To što se desilo ne treba da utiče na ove odnose.

Oseća se da želite povratak ambasade Rusije. Zašto?

- Zato što sukobi između nekih naoružanih libijskih grupacija koji su bili povod za odlazak ambasade nisu bili indikativni. Situacija se odavno smirila. Treba razvijati odnose između Libije i Rusije.

Za vreme moje septembarske posete govorio sam lično sa ministrom inostranih poslova Lavrovom i sa drugima o mnogim mogućnostima. Govorili smo između ostalog o vojno-tehničkoj saradnji, o pripremi kadrova, o kupovini naoružanja. Libija želi da jača odnose sa Rusijom. Tada smo osetili da sa ruske strane postoji ista težnja.

U septembru za vreme vaše posete Moskvi rekli ste da uskoro dva ruska građanina koji se nalaze od 2011. u libijskom zatvoru vratiće se u domovinu.

- Mi za sada nismo sklopili sporazume o predaji osuđenih lica za izdržavanje kazne u domovini. Libija ispoljava potpunu spremnost za pregovore sa Rusijom o sporazumu koji će dati mogućnost zatvorenicima da se vrate u domovinu. Nadamo se da ćemo obnoviti ove pregovore odmah čim se ruska ambasada vrati u Tripoli.

Kako ocenjujete napore Rusije da se sazove mirovna konfrencija za regulisanje konflikta u Siriji?

Mogu da se izjasnim ne samo kao ministar inostranih poslova Libije, već i u ime Arapske lige: do marta 2014. godine Libija je predsednik u Savetu ministara ove arapske organizacije. Pozdravljamo ideju sazivanja konferencije u Ženevi o Siriji. Za to smo da rešavanje konflikta u Siriji bude mirno i političko.

Druga je stvar što je za sada nejasno da li će ova konferencija u Ženevi dati potrebne rezultate. Ali ako Rusija i ministar Lavrov smatraju da je potrebno da održe dodatne konsultacije sa nama i sa Arapskom ligom na ovu temu, mi smo spremni.

Jelena Suponjina,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.