Međunarodna agencija za atomsku energiju: Nestale dve i po tone uranijuma sa lokacije u Libiji

Izvor: Beta, 16.Mar.2023, 10:54

Međunarodna agencija za atomsku energiju: Nestale dve i po tone uranijuma sa lokacije u Libiji

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je oko dve i po tone prirodnog uranijuma nestalo sa lokacije u Libiji.Tokom posete u utorak inspektori te UN agencije su pronašli da nedostaje 10 kontejnera sa oko 2,5 tona prirodnog uranijuma u obliku concentrata uranijumske rude, na mestu gde su vlasti prijavile da su uskladišteni, napisao je generalni direktor Agencije Rafel Grosi u izveštaju zemljama članicama.IAEA je navela da će sprovesti dodatne provere da razjasni okolnosti pod kojima je nestala ova supstanca i da utvrdi gde se trenutno nalazi. Nije navedeno o kojoj se lokaciji radi.Libija je 2003. odustala od svog programa za razvoj nuklearnog oružja za vreme vladavine Muamera Gadafija. Posle njegovog svrgavanja 2011. i posle 42 godine njegove vlasti zemlja je zapala u veliku političku krizu sa rivalskim vlastima baziranim na istoku i zapadu zemlje, velikim brojem naoružanih grupa, i plaćenicima po celoj zemlji uz strano mešanje.Dve vlade konkurišu za vlast, vladu čije sedište je u Tripoliju priznaju Ujedinjene nacije, a druga se nalazi na istoku i podržava je komandant Kalifa Haftar.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

IAEA: Oko 2,5 tona uranijuma nestalo u Libiji

Izvor: VOA, 16.Mar.2023

Oko 2,5 tone prirodnog uranijuma uskladištenog na lokaciji u ratom razorenoj Libiji je nestalo, saopštila je u četvrtak nuklearna agencija Ujedinjenih nacija IAEA, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa bezbednošću i i širenjem oružja. Prirodni uranijum može odmah da se koristiti za proizvodnju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.