Marinci i u Jemenu

Izvor: Politika, 15.Sep.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marinci i u Jemenu

Dok protesti eskaliraju, SAD uvode vanredne mere obezbeđenja svojih misija. – Saslušan autor filmske diverzije

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Dok eskalira veliki talas antiamerikanizma, izazvan filmom uvredljivim za muslimane, snimljenim u Kaliforniji,SAD uvode vanredne mere obezbeđenja svojih diplomatskih misija, od Tunisa do Australije. U petak je specijalni tim marinaca za brze intervencije od 50 pripadnika upućen i u glavni grad Jemena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a ista jedinica je od prošle srede i u Tripoliju. Naglašava se međutim da specijalci nisu poslati u Kairo i druge arapske prestonice, gde su takođe velike demonstracije protiv SAD.

Ovdašnji mediji izveštavaju i da je pojačano osmatranje libijskih gradova uz pomoć (tvrdi se nenaoružanih) bespilotnih letelica („dronova”), koje poleću s dva razarača koji su u blizini zaliva Sidra, između Tripolija i Bengazija.

U Beloj kući i Stejt departmentu, a delimično i u Pentagonu, neprekidno je krizno stanje, u nastojanjima da se s vladama u muslimanskim zemljama koordiniraju akcije koje bi predupredile širenje protesta i nasilja. I predsednik Barak Obama i šefica diplomatije Hilari Klinton u noći između petka i subote su telefonirali svojim kolegama.

Obama je tako poslao i ličnu poruku turskom premijeru Redžepu Erdoganu, tražeći od njega javnim nastupom utiče na smirivanje situacije. Erdogan se očigledno odazvao, pošto je u petak održao govor koji je jedan viši funkcioner američke vlade opisao kao „veoma snažan”.

Turski premijer je tom prilikom podjednako osudio mentalitet onih koji su snimili kontroverzni film, ali i organizatora terorističkih akcija tim povodom.

Rano ujutru juče, u Los Anđelesu, u jednoj lokalnoj policijskoj stanici, federalni istražitelji su saslušali čoveka koji se smatra glavnim organizatorom snimanja „Nevinosti muslimana”, filma čija je 14-minutna verzija postavljena na „Jutjub” izazvala možda najveće proteste protiv SAD u poslednje vreme.

U izveštajima o tome naglašavaju se dve činjenice: da Nakoula Besli Nakoula (55), kako glasi jedno od njegovih mnogih imena, nije ni uhapšen ni priveden, već da se dobrovoljno odazvao pozivu na informativni razgovor koji se odnosio samo na obaveze koje proističu iz rešenja o njegovom puštanju na uslovnu slobodu, posle izdržavanja skoro dvogodišnje kazne zatvora zbog finansijskih malverzacija s bankarskim kreditima.

Istražuje se, pre svega, da li je prekršio zabranu korišćenja kompjutera i interneta, što bi, ako se dokaže, podrazumevalo njegov automatski povratak iza rešetaka.

Obamina vlada je učinila i još jedan potez za koji se konstatuje da je „bez presedana”: od internet kompanije „Gugl”, koja je vlasnik „Jutjuba”, zatražila je da „razmotri” da li sadržaj „Nevinosti muslimana” možda krši kriterijume za objavljivanje.

Izričito se, međutim, kaže da nije traženo da se film skine sa sajta jer bi to bilo protumačeno kao cenzura i kršenje ustavnog amandmana koji garantuje slobodu govora i izražavanja.

„Gugl” je, međutim, još pre toga saopštio da ovaj video-zapis nije u suprotnosti sa pravilima „Jutjuba” i izneo da nema nameru da ga izbriše, premda je ovaj snimak učinio nepristupačnim iz Egipta i Libije, uvažavajući „komplikovanu situaciju” u te dve zemlje.

M. Mišić

objavljeno: 16.09.2012
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.