MSP radi na oslobađanju Srđana Babića, uhapšenog u Tripoliju

Izvor: RTS, 20.Avg.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP radi na oslobađanju Srđana Babića, uhapšenog u Tripoliju

Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije u Tripoliju maksimalno su angažovani na oslobađanju Srđana Babića, koji je uhapšen u Libiji u okviru istrage o radu kompanije "Argus".
Ambasada i Ministarstvo nastavljaju diplomatske aktivnosti u pravcu skorog puštanja na slobodu Zorana Babića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Vlasti u Tripoliju su 30. marta 2015. uhapsile Babića, zajedno sa jednim austrijskim i dvojicom jordanskih državljana, u okviru istrage o radu kompanije "Argus", navodi MSP.
Babić, bivši telohranitelj Zorana Đinđića, je radio u Tripoliju, kao ekspert te francuske kompanije koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji.
"Nakon saznanja o hapšenju Babića, ambasada u Tripoliju odmah se obratila nadležnim libijskim organima sa konkretnim zahtevima za dobijanje informacije o razlozima hapšenja i pružanju konzularne zaštite našem državljaninu", navodi MSP.
To je rezultiralo posetom konzula Srbije Srđanu Babiću, 21. maja 2015, "kada je konstatovano da je naš državljanin dobrog psihofizičkog stanja i da nema primedbe na tretman".
"Informacija o poseti je prosleđena Vesni Babić, supruzi uhapšenog", navodi MSP i dodaje da je "nakon ovog susreta, ambasada dostavila i pošiljku sa neophodnim sredstvima za ličnu higijenu, kao i pismo supruge".
Ukazuje se u saopštenju i da je "zahvaljujući naporima ambasade, Babiću dva puta omogućeno da telefonom razgovara sa suprugom".
MSP navodi i da je u kontaktu sa suprugom uhapšenog srpskog državljanina, Vesnom Babić, "sa kojom je, do sada, više puta razgovarano".
Tokom razgovora su joj predočene "sve raspoložive informacije, kao i preduzete aktivnosti prema nadležnim libijskim organima radi oslobađanja nenog supruga".
Ko je Srđan Babić 
Babić je javnosti poznat kao čovek koji na jedinom snimku posle atentata na premijera zaustavlja automobile u Nemanjinoj ulici kako bi smrtno stradali premijer brzo bio prevezen u Urgentni centar.
Današnja Politika navodi da je Babić, posle ubistva Đinđića radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u Žandarmeriji odakle je otpušten nakon smene komandanta Gorana Radovanovića Gurija.
List je preneo izjavu Babićeve supruge koja kaže da joj se on preksinoć javio telefonom i da je u jako teškom stanju.
"Kaže da je smršao 20 kilograma i da sve vreme zatočeništva nije video ni sunce ni mesec. Zatočen je u prostoriji bez svetlosti i vazduha", prepričala je razgovor Vesna Babić.
Navela je i da je suprug prvo pitao zbog čega je zatočen objašnjavajući da ni sama nije znala šta da mu odgovori jer ni ona ne zna.
Objašnjava i da je odlučila da se obrati medijima "jer sluti da je država malo uradila na oslobađanju njenog supruga".
Babić je bio zaposlen i kao instruktor za opertivnu taktiku u specijalnim jedinicama MUP-a, a od 1996. do 2000. godine je radio u Jedinici za specijalne operacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bivši telohranitelj Đinđića čami u zatvoru u Libiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2015

Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije u Tripoliju su maksimalno angažovani na oslobađanju Srđana Babića i nastavljaju diplomatske aktivnosti u pravcu njegovog skorog puštanja, saopštilo je danas to ministarstvo...Vlasti u Tripoliju su, 30. marta 2015. uhapsile Babića, zajedno sa jednim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.