Libijski premijer: Nećemo primati proterane migrante

Izvor: B92, 06.Jun.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libijski premijer: Nećemo primati proterane migrante

Beč -- Libijski premijer Fajez al Saraj poručio je da njegova zemlja neće primati izbeglice koje proteruje EU.

"Libija ne prihvata migrante koji bi bili vraćani. Situacija izbeglica, koji dolaze sa juga kod nas je potpuno drugačija nego u Turskoj. To ne može da se poredi. EU treba da nađe načine kako da izbeglice vraća u njihove domovine. Kod nas ne mogu ostati", podvukao je Al Saraj u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bečkom dnevniku "Prese".

Al Saraj je izrazio žaljenje što libijska obala biva korišćenja od krijumčara ljudi, dodajući da bi obala trebalo da bude mesto za turizam i trgovinu, a sada je postala mesto "smrtonosnih brodova".

"To sa sobom nosi mnoge humanitarne stvari i probleme. Međutim migracija se ne može rešiti bombardovanjem čamaca, kao što se diskutuje u Evropi", naglasio je premijer međunarodno priznate libijske vlade.

Prema njegovim rečima neophodno je naći rešenja u zemljama porekla izbeglica.

Njima su, kako naglašava Al Saraj, potrebni politička, ekonomska stabilnost i razvoj.

"Potrebna nam je sa EU zajednička vizija kako bi rešili problem", uveren je Al Saraj.

On ističe da se trenutno sa EU vode pregovori o obući obalske straže, kao i podršci u čamcima i drugoj opremi.

Što se humanitarne strane tiče, ukazao je, postoji pomoć međunarodne zajednice.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Libiji, Al Saraj je kazao da se trupe iz čitave zemlje bore protiv takozvane Islamske države u Sirtu i da je samo pitanje vremena kada će ta borba biti dobijena.

Prema njegovim rečima, pobeda nad Islamskom državom je veoma važna, pošto vladi omogućava kontrolu nad teritorijom koju je držala ta organizacija, a pored toga smatra da bi se time ujedinili svi Libijci.

Istovremeno upozorava da pobedom nad Islamskom državom borba protiv terorizma nije okončana jer je i Al Kaida u Libiji aktivna.

"Borba će još dugo trajati, ali i druge terorističke grupe će biti poražene i to u dogledno vreme", naglasio je libijski premijer.

Al Saraj je dodao da je Libiji potrebna pomoć iz inostranstva u borbi protiv terorizma, ali ne i vojna intervencija, ističući da nisu potrebne strane trupe u zemlji.

On je negirao pisanje medija da je Libija tražila vojnu intervenciju dodajući da je libijska vojska zamolila samo za logističku pomoć u vidu obaveštajnih informacija, slika satelita i tehničku pomoć, a ne bombe.

Al Saraj se nada da će biti izbegnuta podela na istok i sever, ističući da na istoku ima dosta ljudi koji to odbijaju i naglašava da je neophodno naći put kojim bi se tako nešto izbeglo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.