Libijske vladine snage povratile međunarodni aerodrom u Tripoliju

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2020, 22:07

Libijske vladine snage povratile međunarodni aerodrom u Tripoliju

Snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva javile su danas da su povratile kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju, posle jakih borbi sa snagama vernim komandantu Kalifi Haftaru koji drži istok Libije.

"Naše snage potpuno su oslobodile međunarodni aerodrom u Tripoliju" koji je zatvoren od 2014. godine, rekao je u saopštenju portparol snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva Mohamed Gnunu.

Taj civilni aerodrom uništen je 2014. u sukobima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << između rivalskih milicija, nalazi se na oko 20 kilometara južno od glavnog grada Tripolija i smatra se strateškom zonom.

On je bio pod kontrolom snaga vernih komandantu Haftaru poslednjih godinu dana od prvih nedelja njegove ofanzive pokrenute u aprilu 2019. sa ciljem da zauzme Tripoli, sedište Vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju UN.

Portparol je rekao da su Haftarove snage pobegle sa aerodroma. Operacija za povratak aerodroma u Tripoliju počela je jutros, uz podršku dronova koji su ciljali položaje i opremu rivalskih snaga, rekao je portparol.

Poslednje dve nedelje provladine snage, koje vode vazdušne i kopnene napade u tom sektoru, uspele su da okruže zonu oko aerodroma pre konačnog napada danas.

U martu je libijska vlada pokrenula operaciju da uzvrati na napade Haftarovih snaga na glavni grad i nedavno je povratila neke strateške punktove, uključujući vazdušnu bazu Al Vatija što je bio velliki udarac Haftarovim snagama.

Libija je zapala u haos od svrgavanja i ubistva Muamera Gadafija 2011. godine. Tokom protekle godine sukob je pojačan zbog sve većeg stranog mešanja, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju Haftarovu stranu, a Turska Vladu nacionalnog jedinstva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Šef libijske vlade u Tripoliju rešen da povrati kontrolu nad celom zemljom

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2020, 18:47

Šef libijske vlade koju priznaju UN Fajez al Saradž, rekao je danas tokom posete Ankari da je "rešen" da povrati kontrolu nad celom Libijom posle niza pobeda nad snagama svog rivala koji drži istok zemlje, komandanta Kalife Haftara..."Naša borba se nastavlja i rešeni smo da pobedimo neprijatelja,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.