Libija – spaseno 200 migranata, stotine nestale

Izvor: RTS, 28.Avg.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija – spaseno 200 migranata, stotine nestale

Najmanje 82 osobe su se utopile, a više od 200 je spaseno posle brodoloma u Sredozemnom moru nedaleko od libijskog obalskog grada Zuvare. Nekoliko stotina se i dalje vodi kao nestalo.
Libijska obalska straža spasila je do sinoć 201 migranta iz jednog potonulog broda, od kojih je 147 prevezeno do prihvatnog centra za ilegalne migrante u Sabrati, zapadno od Tripolija, navodi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Bezbednosni zvaničnik iz Zuvare rekao je da je na tom brodu bilo približno 400 ljudi, od kojih su možda mnogi u trenutku potonuća bili blokirani u potpalublju.
Prema njegovim navodima, migranti su bili iz podsaharske Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša.
"Primorani smo da koristimo ovaj put smrti, kako ga zovu. Brod je bio u lošem stanju i mi smo potonuli. Ljudi su ginuli. Libijci su nas spasili", kaže Ajman Talal, izbeglica iz Sirije.
Kod Zuvare su potonula dva broda - u jednom je bilo oko 50, a u drugom - koji je potonuo kasnije, oko 400 putnika.
Prema tvrdnjama jednog stanovnika, blizu 100 beživotnih tela preneto je u bolnicu u Zuvari.
"Javili su nam da je u toku ilegalna migracija na obalama Zuvare. Naše ekipe pošle su na lice mesta i spasile 198 osoba, različitih nacionalnosti", navodi Hamis bin Omar iz organizacije Crvenog polumeseca.
Ujedinjene nacije navodi da se do sada približno 2.400 migranata utopilo ove godine, pokušavajući preko Mediterana da doplove do Evrope.
Najmanje 51 osoba pronađena i u sredu posle brodoloma kod obala Libije, a prošle subote u jednoj od najvećih pojedinačnih operacija spašeno je oko 4.400 migranata.
Više od 100.000 migranata brodom je uspelo da dođe do Italije, dok je 160.000 otplovilo u Grčku.
Mnogi beže od konflikata ili progona i ukrcavaju se na libijskoj obali u nesigurne brodove krijumčara ljudi.
U Libiji postoje dve suparničke vlade i tom zemljom uglavnom upravljaju rivalske milicije, a libijska obalska straža ima ograničene kapacitete za izvođenje većih spasilačkih operacija na moru, navodi britanska mreža.
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.