Libija preti bombardovanjem korejskog tankera

Izvor: RTS, 08.Mar.2014, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija preti bombardovanjem korejskog tankera

Naoružane grupe koje kontrolišu luke na istoku Libije pokušavaju da isporuče naftu na brod sa zastavom Severne Koreje. Libijske vlasti naredile privođenje posade, a premijer Ali Zejdan kaže da će bombardovati tanker, ukoliko posada pokuša da tankuje naftu.

Na brod sa zastavom Severne Koreje, naoružane grupe koje kontrolišu luke na istoku Libije pokušavaju da isporuče naftu.

Libijski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ali Zejdan rekao je da će bombardovati tanker "Morning glori", ukoliko posada broda ne bude izvršavala naredbe libijske mornarice i pokuša da tankuje naftu.

"Tanker će biti bombardovan ukoliko ne bude izvršavao naredbe da napusti luku", rekao je libijski premijer a prenose agencije.

Prema njegovim rečima, vlasti Libije su već naredile privođenje posade tankera.

Pobunjenici su, podseća Rojters, zauzeli tri glavne libijske luke od avgusta prošle godine kako bi izvršili pritisak u svojim naporima za više autonomije u istočnoj oblasti Kirenaika, da dobiju više profita od prodaje "crnog zlata" za istočne oblasti, kao i istrage povodom korupcije.

Vođe pokreta za samoupravu na istoku Libije koji je bogat naftom, preko svojih naoružanih grupa kontrolišu luke i sprečavaju izvoz nafte. Taj pokret navodi da je obrazovao regionalnu naftnu kompaniju, kao i lokalnu vlast.

Predstavnici naoružanih pobunjenika saopštili su da su počeli izvoz nafte zaobilazeći centralne vlasti, portparol pokreta je rekao da će reagovati na svaki pokušaj zaustavljanja isporuka.

Zvaničnici libijske državne naftne kompanije navode da brod koji je došao u luku al-Sidra može preneti do 350.000 barela nafte. Takođe, navode da su naoružne osobe primorale radnike da privežu brod za dok.

Zidan je rekao da je njegova vlada u kontaktu sa severnokorejskom vladom. Dodao je da se veruje da tanker poseduje jedan biznismen iz Persijskog zaliva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oružani pokret u Libiji: Napad na sevrenokorejski brod – objava rata

Izvor: Blic, 09.Mar.2014, 21:41

Oružani pokret koji je okupirao naftne luke na istoku Libije saopštio je danas da će pokušaj vladinih snaga da napadnu tanker, koji tovari sirovu naftu na jednom terminalu, predstavljati "objavu rata". Pobunjenici ispred luke El Sidr..Samoproglašeni "premijer pokreta" Ab-Rabo al-Barasi upozorio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.