Libija između dve vatre – obe strane krše primirje

Izvor: RTS, 12.Jan.2020, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija između dve vatre – obe strane krše primirje

Iako je, na inicijativu Rusije i Turske, u ponoć stupilo na snagu primirje u Libiji, zaraćene strane od jutros ponovo povremeno krše prekid vatre. U okolini Tripolija nastavljene su borbe snaga lojalnih generalu Kalifi Haftaru i međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva. Ujedinjene nacije i evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje, predvođene Nemačkom, pozivaju u Berlinu na trajan prekid vatre i pregovore sukobljenih frakcija.
Nakon višednevnih pregovora Ankare i Moskve sa zaraćenim stranama u Libiji, kasno sinoć Libijska nacionalna armija saopštila je da je stupio na snagu prekid vatre u zapadnom delu zemlje, koji uključuje Tripoli.

"Vrhovna komanda arapskih libijskih oružanih snaga najavljuje prekid vatre u zapadnom regionu od ponoći 12. januara, pod uslovom da to istovremeno uradi i druga strana. Svako kršenje ovog primirja naići će na oštar odgovor generalne komande slobodnih libijskih oružanih snaga", rekao je Ahmed Mismari, portparol LNA.
Međutim, od ranih jutarnjih sati ponovo se čula oružana paljba u predgrađima Tripolija.
Libija je već devet meseci razapeta između dve strane.
Na istoku glavnu reč vodi Libijska nacionalna armija, predvođena generalom Haftarom – koga podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je na zapadu međunarodno priznata vlada premijera Fajeza el Saradža sa sedištem u Tripoliju, koju vojno podržava Turska.
Vladimir Putin, predsednik Rusije, poručio je da je važno da se okonča oružani sukob Libijske nacionalne armije i vladinih snaga.
"Neophodno je uspostaviti primirje i sprovesti mere koje treba da omoguće nastavak političkog procesa, prevazilaženje podela u zemlji i formiranje jedinstvenih državnih institucija", rekao je Putin.
Borbe oko Tripolija eskalirale su poslednjih nedelja, nakon što je general Haftar objavio da pokreće konačnu bitku za prestonicu.
"Ima mnogo plaćenika, oni ne predstavljaju ruske interese"Kremlj demantuje tvrdnje da Haftarovoj armiji pomažu plaćenici koje podržava Moskva.
"Ako tamo ima ruskih državljana, oni ne predstavljaju interese ruske države i ne primaju novac od nje. Ima mnogo plaćenika u zonama sukoba i prema našim podacima, mnogi su prebačeni iz Sirije", naveo je predsednik Rusije.
Podržava inicijativu evropskih zemalja, predvođenih Nemačkom, da se uskoro održi mirovna konferencija o Libiji.
Nemačka kancelarka Angela Merkel navodi da je postignuta saglasnost da se uskoro pošalju pozivnice za konferenciju u Berlinu, kako bi otpočeo mirovni proces u Libiji, pod vođstvom Ujedinjenih nacija.
"Nadamo se da će napori Rusije i Turske u uspostavljanju prekida vatre u Libiji dati rezultate", rekla je Merkelova.
Trajno uspostavljanje mira u Libiji za Evropu je od vitalnog značaja.
Ta severnoafrička zemlja usputna je stanica hiljadama izbeglica i migranta koji zbog rata i siromaštva beže u Evropu, a često su žrtve krijumčara ljudi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odmeravanje snaga: Koliki je uticaj predsednika Rusije i Turske u Libiji

Izvor: Večernje novosti, 13.Jan.2020, 08:02

Primirje narušeno paljbom već posle pet-šest sati MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA MADA obe zaraćene strane u Libiji tvrde da će se držati dogovorenog primirja koje je počelo u nedelju, već posle pet-šest sati došlo je do razmene artiljerijske vatre. Ovih dana će se videti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.