Libija: čitava država taoc?

Izvor: Vostok.rs, 11.Okt.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: čitava država taoc?

11.10.2013. -

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je osudio otmicu libijskog premijera Ali Zejdana i izrazio je nadu da su informacije o njegovom puštanju na slobodu tačne. Postalo je izvesno da se ova priča ipak srećno završila. Ipak, ona navodi da se razmisli o Libiji i situaciji u ovoj zemlji, koja ne može drugačije da se nazove, osim haos.

Sam Zejdan je na svojem Tviter profilu objasnio kako je on doživeo čitav događaj. Prema njegovom pisanju, stiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se utisak da je Zejdan ubeđen da je ova akcija bila sprovedena kako bi on napustio svoju poziciju premijera. Podsetimo da je više desetina „do zuba“ naoružanih bandita otelo šefa vlade iz hotela „Korintian“. Prema rečima očevidaca, niko tokom otmice nije otvarao paljbu, otmičari su se uljudno ponašali. Čak su i personalu hotela pokazali nekakav navodni nalog za hapšenje, koji je tobože izdala državna služba generalnog tužioca. Kasnije je iz ove službe stiglo zvanično saopštenje kojim se oporvgava izdavanje ovakvog naloga.

Nedugo posle toga se razjasnilo da je otmicu organizovala militantna grupa „Revolucionari Libije“ koja je formalno pod kontrolom MUP-a, ali koja zapravo samostalno deluje u Libiji.

Sudeći po svemu, posle operacije zapadnih saveznika, nekada prosperitetna Libija se pretvorila, u suštini, u teritoriju permanentne nestabilnosti. Međuplemske i razmirice među klanovima, ovde su deo svakodnevice. Rukovodilac Instituta primenjene orijentalistike i afrikanistike Said Gafurov je podsetio da islamisti, koji su povezani sa Al Kaidom, vrlo često otimaju političare na visokim funkcijama, ali i ne samo u Libiji:

- Mnogi smatraju da su ovi ljudi bili uključeni u pokušaje, pa i u ubistva premijera. U tom smislu mnogi pamte Pakistan, potom Alžir. Ovi su instrumenti za islamiste potpuno normalni. Potom na red dolazi trgovina, pregovaranje, gde nije isključena ni politička, ni materijalna čak ni karijerna kompenzacija.

Mora se još dodati, da samiotimičari odriču bilo kakvu povezanost njihove akcije sa nedavnom specijalnom operacijom u SAD. Nakon ove akcije bio je uhapšen Abu Anas al Libi- jedan od njihovih komandanata, koji se optužuje za učešće u eksplozijama oko ambasada SADu Keniji i Tanzaniji 1998.godine.

Ilija Harlamov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.