Libija: Streljani srpski državljani

Izvor: B92, 13.Sep.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Streljani srpski državljani

Mirata, Zagreb -- Pobunjenici u Libiji su streljali nekoliko desetina ljudi. Među streljanim, kako se navodi, stranim plaćenicima u Misrati - 12 srpskih državljana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da MUP nema informacija o srpskim plaćenicima u Libiji.

Kako piše zagrebački "Večernji list", među streljanima je bilo i 9 državljana Hrvatske, 11 Ukrajinaca i 10 Kolumbijaca, dok ostali nisu identifikovani.

Misrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do pola sravnjena sa zemljom, a Gadafijevi plaćenici ubijali su sve što se mrda. Tako situaciju u ovom libijskom gradu ekskluzivno za B92 opisuje dopisnik "Večernjeg lista" Hasan Haidar Diab koji je i javio o ubijenim Srbima. Kaže da su plaćenici u Misrati bili stacionirani u najvišoj zgradi u gradu.

Diab kaže da posebne teškoće u radu sa novim libijskim vlastima imaju novinari iz istočne Evrope dok njemu posebno pomaže libansko poreklo. Kaže da su pobunjenici kivni na Gadafijeve plaćenike posebno iz Srbije i Hrvatske, a to je čuo čak i od ministra pravde.

"U ovoj situaciji, gde vlada haos u jednoj državi, u jednoj zemlji, gde se ne zna ko pije a ko plaća, nema službene potvrde. Ja sam samo juče dobio od ministra pravosuđa potvrdu da ima 19 Hrvata koji su uhapšeni. Za Srbe i ostale se vode evidencije po različitim zatvorima, a koji su ubijeni su pokopani u jednu rupu. Kad sam mu ja rekao - ja sam iz Hrvatske, odmah mi je rekao nemojte nam više slati plaćenike", navodi on.

List citira i pobunjenike u Misrati, koji kažu da je grupa "stranih plaćenika" držala zgradu bezbednosti u centru Misrate i da su oni koji nisu poginuli u borbama "osuđeni na licu mesta".

"Oni koji nisu poginuli u borbi, osuđeni su na licu mesta. Metak u čelo i zbogom zauvek. To su ubice, krvnici, to nisu vojnici, nego ljudi koji bezdušno ubijaju za novac. Prema informacijama kojima raspolažem, među ubijenima je bilo 9 hrvatskih državljana, 12 srpskih, 11 Ukrajinaca i 10 Kolumbijaca. Ostali, čini mi se, nisu identifikovani. Plaćenici koji su uhvaćeni u Tripoliju i drugim gradovima prebačeni su u zatvor u Bengaziju i njih čeka suđenje. No, ima ih još puno i na slobodi. Pobegli su i skrivaju se u Sirtu, Bani Validu i Sabi", citira "Večernji list" izjavu jednog od lokalnih pobunjeničkih komandanata u Misrati.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je sve manje plaćenika "pasa rata" već da ih je sve više stručnjaka koji se angažuju zajedno sa opremom.

"Ideja o tome da je moguće angažovati veliki broj istočnoevropskih plaćenika mislim da u svakom slučaju nije nešto što odražava realnu sliku rata. Da se dešavalo dešavalo se, ali ni u kom slučaju odbrana Gadafija se nije temeljila na plaćenicima", navodi Radić.

Vest o likvidaciji 12 plaćenika iz Srbije po sarajevskom dnevniku "Dnevni avaz" "nije iznenadila" vojne analitičare u Srbiji, koji navode da plaćenika iz Srbije ima svuda gde se ratuje.

"Naših plaćenika sigurno ima u Libiji, kao i u Centralnoafričkoj republici, zna se za neke da su u Egiptu, Jemenu, po Aziji", rekao je vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović.

Amnesti internešenel ocenio da su obe strane u libijskim sukobima počinile ratne zločine i upozorio da će nasilje eskalirati ako se ne uspostavi red.

MSP i MUP nemaju informacije o plaćenicima

U Ministarstvu spoljnih poslova navode da nemaju nikakve informacije o likvidiranim Srbima.

"Videli smo u novinama tu informaciju i proveravamo je. Što se tiče petorice srpskih državljana koji su u pritvoru u Zintanu, sa njima smo u kontaktu i oni su dobro, a mi radimo sve što je u našoj moći da budu oslobođeni", kažu u Ministarstvu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da MUP nema informacije da li su tačni navodi da su pobunjenici u Libiji streljali veću grupu plaćenika, među kojima je i 12 Srba.

Dačić je rekao da postoje samo informacije o petorici srpskih radnika koji su ranije zarobljeni i dodao da informacije stižu ne preko MUP-a, nego preko ministarstva inostranih poslova.

"Sve informacije koje su dolazile odnosile su se na informacije o državljanima koji su javno prikazani, a sve ove nove informacije tek treba proveriti. Ne treba od toga praviti spektakl jer plaćenika je bilo svuda". rekao je on.

Ukrajina: Proveravamo navode

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine proverava informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima da je 11 Ukrajinaca ubijeno u libijskom gradu Misrati, preneli su ukrajinski i ruski elektronski mediji.

"Proveravamo tu informaciju", rekao je na brifingu u Kijevu pres sekretar ukrajinskog MIP-a Aleksandar Dikusarov, preneo je Itar-Tass.

Ruska agencija je iz Rabata javila da ukrajinski lekari koji rade u Libiji nemaju informaciju da je u trećem po veličini libijskom gradu ubijeno 11 Ukrajinaca.

Ukrajinski lekari tvrde da ukrajinski državljani koji se nalaze u rukama oružanih snaga Prelaznog nacionalnog saveta Libije a koje optužuju za pomaganje režimu svrgnutog lidera Moamera el Gadafija "ostaju zatvoreni sve dok se ne razjasne okolnosti pod kojima su boravili na teritoriji Libije".

"Dvadesetak građana Ukrajine su pod nadzorom na istoku i zapadu libijskog glavnog grada Tripolija, sa njima se postupa dobro, daju im hranu i vodu. Međutim, o datumu njihovog oslobođenja za sada nije ništa poznato, možda će za to biti potrebno nedelju, dve dana", tvrde ukrajinski lekari.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.