Libija: Policija kontroliše zatvore

Izvor: B92, 29.Jan.2012, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Policija kontroliše zatvore

Tripoli -- Vlada Libije počela je da preuzima kontrolu nad privremenim zatvorima u zemlji, rekao je zamenik libijskog ministra pravde Halifa Ašur.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava žalile su se na široko rasprostranjenu torturu nad zatvorenicima.

Ašur je dodao da je kontrolu u nekim zatvorima preuzela pravosudna policija, ne navodeći detalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome koliko je zatvora u nadležnosti vlade.

Lekari bez granica obustavili su u četvrtak rad u zatvorima u gradu Misurati zbog torture koja je toliko bila velika da su neki zatvorenici dovođeni u ambulantu samo da bi bili osposobljeni za dalja mučenja.

Lekari bez granica rekli su da je od avgusta njihov medicinski tim lečio 115 ljudi u Misurati. Oni su zadobili povrede prilikom mučenja, koje je obuhvatalo i opekotine od cigareta, teške modrice, frakture, elektro-šokove i čak otkazivanja bubrega od batina.

Dva zatvorenika su, prema rečima te organizacije, i umrla prilikom ispitivanja.

I Amnesti internešenal je u svom saopštenju u četvrtak naveo da se susreo sa brojnim zatvorenicima u Tripoliju, Misurati i Garijanu, na kojima su bili vidni znaci koji su ukazivali na torturu, uključujući otvorene rane na glavi, udovima, leđima i drugim delovima tela.

Prema UN, različite grupe bivših pobunjenika drže oko 8.000 zatvorenika u 60 pritvornih centara širom zemlje.

Libijska vlada je priznala da su neki zatvorenici, koje su držale revolucionarne snage, bili maltretirani, ali je odbacila navode da je mučenje zatvorenika bilo sistematsko, obećavši da će rešiti taj problem.

Prelazna vlada, međutim, do sada nije uspela da obuzda desetine paravojnih grupa koje su proistekle iz građanskog rata i odbijaju da se podrede centralnoj vlasti i više od tri meseca od ubistva bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada Libije preuzima kontrolu nad zatvorima

Izvor: Blic, 30.Jan.2012, 00:35

Vlada Libije počela je da preuzima kontrolu nad privremenim zatvorima u zemlji, pošto su se organizacije za zaštitu ljudskih prava žalile na široko rasprostranjenu torturu nad zatvorenicima, rekao je danas zamenik libijskog ministra pravde Halifa Ašur. ..On je dodao da je kontrolu u nekim zatvorima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.