Libija: Nove vlasti na udaru

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Nove vlasti na udaru

Bengazi -- Studenti su danas u Bengaziju, sedištu pobune protiv Muamera Gadafija, nasrnuli na zamenika šefa vladajućeg Prelaznog nacionalnog saveta Abdul Hafiza Gogu.

Ovakav incident govori o rastućem nezadovoljstvu novim libijskim vladaocima, javio je Rojters.

Studenti su nasrnuli na Gogu kada je ovaj došao na Univerzitet Junis u Bengaziju, na memorijalnu ceremoniju ubijenim u civilnom ratu u kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle 42 godine vladavine svrgnut Gadafi.

Goga je inače zvanični portparol prelazne vlade. Studenti su mu danas uputili brojne uvrede, a mnogi su ga optužili za oportunizam, odnosno da je jako dugo bio uz Gadafija.

U tom incidentu Goga nije povređen, studenti su ga u jednom trenutku opkolili, vikali mu "Odlazi, odlazi", bilo je guranja, nakon čega su ga neki ljudi otrgli od mase.

Goga je na skup došao bez obezbeđenja, u pratnji vozača. U Bengaziju je, kako je navela britanska agencija, u proteklih par meseci bilo brojnih protesta u kojima se tražilo da nova libijska uprava razreši funkcionere koji su služili i Gadafiju.

Takođe, u tim protestima traženo je i da PNS bude transparentan kada su u pitanju finansije zemlje, uključujući i da polože račun narodu na koji način se troše milijarde libijske imovine.

Goga je rekao da je današnji incident rezultat podsticanja kampanje protiv njega. On je insistirao da se suoči sa nezadovoljnim studentima, iako mu to uprava Univerziteta nije savetovala.

Današnji incident je, navodi Rojters, posebno neprijatan za PNS, jer je pobuna protiv Gadafija počela upravu u Bengaziju, februara prošle godine, a grad je mesecima bio baza PNS i glavna baza mnogih novih libijskih čelnika.

Libijska vlada se suočava sa brojnim problemima, među kojima su rasformiranje milicija, formiranje policijskih i vojnih snaga, otvaranje radnih mesta za hiljade nezaposlenih mladih ljudi.

Mnogi Libijci još podržavaju nove čelnike, ali mnogi su počeli da izražavaju mišljenje da je, pet meseci po okončanju Gadafijeve vladavine, trebalo da bude postignuto više napretka, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Libija,   Nova godina,   Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.