LAŽNA UZBUNA: Na Infektivnoj klinici izolovan Somborac za kog se sumnjalo da ima ebolu!

Izvor: Kurir, 06.Avg.2014, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAŽNA UZBUNA: Na Infektivnoj klinici izolovan Somborac za kog se sumnjalo da ima ebolu!

Lekari u Beogradu utvrdili da Č. D. (57), koji je radio u Libiji, nije zaražen opakom bolešću, iako ima visoku temperaturu

BEOGRAD - Pacijent iz okoline Sombora Č. D. (57) primljen je u Infektivnu kliniku u Beogradu pod sumnjom da je zaražen ebolom. Prema saznanjima Kurira, u ovoj beogradskoj klinici utvrđeno je da, srećom, nije reč o ovoj zaraznoj bolesti.

Oboleli čovek najpre je zbrinut i pregledan u somborskoj opštoj bolnici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Prvi simptomi izuzetno visoke temperature ukazivali su na to da bi moglo biti reči o nekoj tropskoj zaraznoj bolesti. Pošto je Č. D. nedavno boravio u Libiji, a u Africi je izbila dosad najveća epidemija ebole, somborski lekari odlučili su da bolesnika hitno pošalju u beogradsku Infektivnu kliniku, gde je prekjuče i stigao.

Otklonjena sumnja

- Tačno je, pacijent sa izuzetno visokom temperaturom primljen je kod nas. Čovek je nedavno stigao iz Libije, gde je radio na gradilištu, a ovde nemamo odeljenje infektologije, pa smo zato odlučili da je neophodan hitan transport u Beograd, u Infektivnu kliniku, kako bi sumnja na ebolu bila otklonjena ili potvrđena - izjavio je za Kurir dr Milan Grba, direktor Opšte bolnice u Somboru.

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Miljko Ristić potvrdio je za Kurir da je prekjuče primljen pacijent iz okoline Sombora sa simptomima koji su ukazivali na tešku zaraznu bolest.

Zbog širenja bolesti

KARANTIN NA AERODROMU

Zbog opasnosti od širenja opasne bolesti, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ nedavno je uveden karantin. Naime, kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sve osobe koje dolaze iz zemalja u kojima ima virusa hemoralgijskih groznica (u koje spada i ebola) stavljaju se pod zdravstveni nadzor.

Na internet stranici „Batuta“ navodi se da se po istom zakonu karantin sprovodi ako su zdrave osobe bile ili postoji sumnja da su bile u kontaktu s obolelima od kuge, velikih boginja i virusnih hemoralgijskih groznica (izuzev hemoralgijske groznice s bubrežnim sindromom).

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

LAŽNA UZBUNA: Na Infektivnoj klinici izolovan Somborac za kog se sumnjalo da ima ebolu!

Izvor: Telegraf.rs, 06.Avg.2014

Pacijent koji je dobio izuzetno jaku temperaturu požalio se svom lekaru, koji je zbog toga što je pacijent boravio u Libiji, u istom trenutku posumnjao na smrtonosnu zarazu ..U Kliničkom centru Srbije u ponedeljak je proglašena vanredna situacija i ceo sprat Infektivne klinike je bio ispražnjen,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.