Košmar u Libiji

Izvor: Politika, 19.Sep.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košmar u Libiji

Prema izveštajima agencija

Bani Valid, Ankara – Pristalice Muamera Gadafija gađale su juče raketama i minobacačkim granatama položaje na koje su se povukle trupe nove libijske vlasti posle višednevnih neuspelih napada na brdovito protivničko uporište u Bani Validu.

Borci nove libijske vlasti doživeli su „debakl” u najnovijoj bici za Bani Valid, i među njima je sve vidljivije rasulo, prenosi Rojters. Frustracije zbog neuspeha posebno su uočljive >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << među borcima amaterima, prenosi agencija AP.

Obučene jedinice Nacionalnog prelaznog savetapovukle su se dalje od Bani Valida da bi se pregrupisale i spremile za novi napad, dok hiljade stanovnika tog grada i opkoljenog Sirta bezuspešno nastoje da napuste zone sukoba.

Većinu dobrovoljaca na prvoj liniji fronta čine mladići iz predgrađa Tripolija, sa skromnom vojnom obukom. „Amateri” iz Tripolija su se brzo gubili u uskim brdovitim uličicama i prolazima Bani Valida, navode izveštaji sa lica mesta. Iza linije fronta frustrirani borci za neuspeh optužuju brigadu iz Bani Valida, jedinicu sastavljenu od stanovnika tog grada, kojima izgleda revolucionari mnogo ne veruju.

Bani Valid, na oko 150 kilometara jugoistočno od Tripolija, jedno je od nekolicine uporišta Gadafijevih snaga koje se održava i posle četiri nedelje od pada glavnog grada.

Progadafijeve snage osim Bani Valida, na 150 kilometara od Tripolija, primorskog Sirta i pustinjske Sabhe, kontrolišu još niz manjih mesta, efektivno odsecajući istočni od zapadnog dela Libije.

Gadafijeve trupe uhvatile su na libijskim ratištima 17 stranih plaćenika, mahom iz Francuske i Velike Britanije, objavio je juče Musa Ibrahim, portparol svrgnutog pukovnika.Zvanični Pariz i London demantovali su ove navode.

Dva turska vojna aviona u humanitarnoj misiji uz granicu Libije sa Nigerom, na koje su prošlog vikenda pucali još nepoznati napadači, juče su se, neoštećeni, vratili u Ankaru, prenosi dnevnik „Džumhurijet”.

Niger je juče zatražio međunarodnu pomoć u borbi protiv mogućeg bujanja terorizma u regionu nakon promene režima u Libiji.„Niger apeluje za brzo okončanje sukoba u Libijii za međunarodnu pomoć u nadzoru šest miliona kvadratnih kilometara pustinje na teritoriji države, zbog posledica na bezbednost, nasilne seobe i trgovine”, upozorio je predsednik Nigera Mahamadu Jusuf na konferenciji Svetske trgovinske organizacije u Ženevi.

Od izbijanja pobune u Libiju, u Niger je prebeglo preko 200.000 afričkih gastarbajtera.

Unutar Nacionalnog prelaznog savetaLibije sve uočljivija su neslaganja: na delu je borba za uticaj između prozapadnih liberala, ilegalnog islamističkog pokreta i prebega Gadafijevog režima, izveštava Rojters.

objavljeno: 20.09.2011.
Pogledaj vesti o: Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.