KONGRESMENI GLASALI PROTIV DVA ZAKONA O RATU U LIBIJI

Izvor: Kurir, 25.Jun.2011, 03:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONGRESMENI GLASALI PROTIV DVA ZAKONA O RATU U LIBIJI

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa u petak je simbolično kaznio predsednika Baraka Obamu zbog njegovog odbijanja da traži odobrenje zakonodavne vlasti za rat u Libiji, tako što je glasao protiv predloga zakona kojim bi se omogućilo da nastavi vojne operacije.

Kongresmeni, međutim, ipak nisu glasali za predlog o obustavi finansiranja tog američkog vojnog angažmana, što bi zaista ugrozilo nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << akcije u Libiji.

Najpre, sa 295 prema 123 glasa, kongresmeni su odlučili da odbace predlog, koji je ponuđen na usvajanje i Senatu, a kojim bi se ograničilo da vojna operacija u Libiji ne može da traje duže od godinu dana.

Članovi Predstavničkog doma gnevni su na predsednika Obamu jer nije tražio odobrenje Kongresa za nastavak rata, zbog čega je isto kao i republikanska većina danas glasalo i 70 demokrata.

Prema zakonu iz 1973. godine, predsednik mora u roku od 60 dana od početka neprijateljstava da od Kongresa traži odobrenje za nastavak rata, a ako to ne učini, da u roku od 30 dana vrati trupe.

Obama je propustio oba roka, a Kongres je obavestio da, kako su to formulisali predsednički pravni savetnici, priroda američkog učešća u libijskoj operaciji ne potpada pod termin neprijateljstva, pa nije ni morao da traži odobrenje. Takvo objašnjenje naročito je razgnevilo Kongres.

Iako nema nikakvog praktičnog efekta, to glasanje predstavlja neprijatnost za Obamu, pošto prvi put od 1999. Predstavnički dom glasa protiv predsedničkih ovlašćenja da vodi rat.

Poslednji put to se desilo predsedniku Bilu Klintonu, kada su kongresmeni glasali za ograničena ovlašćenja za upotrebu kopnene vojske na Kosovu.

Drugo današnje glasanje Predstavničkog doma, za zabranu finansiranja libijske operacije, što bi praktično značilo kraj američkog vojnog angažmana u Libiji, takođe nije prošlo. Za njega je glasalo 180, a protiv 238. Pritom, 36 demokrata glasalo je za taj predlog, a 89 republikanaca protiv.

Poslednjih dana članovi administracije su bili izuzetno angažovani na ubeđivanju članova Predstavničkog doma da bi, ako bi glasali za takav zakon, pomogli režimu Moamera Gadafija i poslali lošu poruku američkim saveznicima u NATO-u.

Oba glasanja su, ipak, bila u velikoj meri simbolična, jer nijedan zakonski predlog ne bi mogao da postane zakon dok ga ne usvoji i gornji kongresni dom, Senat, u kome Obamini demokrati imaju većinu.

Bela kuća razočarana

Bela kuća razočarana je odlukom Predstavničkog doma Kongresa da velikom većinom glasova odbaci predlog mera koje bi omogućile predsedniku SAD Baraku Obami da nastavi vojnu intervenciju u Libiji.

"Razočarani smo glasanjem i mislimo da nije trenutrak da se šalje konfuzna poruka", izjavio je predstavnik za štampu Bele kuće Džej Karni.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.