Jovanović vređao, Jeremić se izvinjava

Izvor: Blic, 30.Mar.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović vređao, Jeremić se izvinjava

BEOGRAD - Ambasador Alžira u Srbiji i predstavnik Afričke grupe Abdelkader Mesdoua juče je uručio šefu srpske diplomatije Vuku Jeremiću oštar demarš u ime afričkih i arapskih država povodom izjave predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića.

U demaršu se navodi da je Jovanović povodom dešavanja u Libiji izneo "izuzetno ozbiljne izjave o afričkim narodima i državama, nazvavši ih 'kanibalima’, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a da na to nisu reagovali predsedništvo, vlada i političke stranke, pa čak ni organizacije ili komisije koje se bore protiv rasne diskriminacije”. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, "Jeremić se izvinio za ovu neprijatnost i u ime Vlade Srbije preneo uveravanja da ova izjava ne predstavlja zvaničan stav države. Jeremić je, takođe, naglasio da će sa sadržajem ovog demarša upoznati rukovodstvo nadležnih institucija”.

Povodom demarša ambasadora afričkih država koji je izazvan izjavom njihovog lidera, u LDP-u je za "Blic” rečeno da se izjava Čedomira Jovanovića nije odnosila na afričke narode, nego na pojedine diktatore koji su ukinuli demokratiju i ljudska prava i terorišu svoj narod, a koje ministar Vuk Jeremić uporno podržava ili štiti. To je po LDP-u bio slučaj kada je Jeremić odbio da se izjasni o masovnim zločinima Gadafija nad sopstvenim narodom, a Libija nije jedini primer sramotnog ćutanja Vuka Jeremića i guranja Srbije u društvo izrazito nedemokratskih država i tiranskih vladara.

Povodom saopštenja Ministarstva spoljnih poslova, u Birou za informacije LDP-a rečeno je kako je "Jeremiću poznato da je Savet bezbednosti UN još u januaru 2003. godine osudio vođe tadašnjih pobunjenika u Kongu, koji danas čine vlast te zemlje, za masovne zločine, uključujući i kanibalizam. Znajući za to, Jeremić je, između ostalog, uz veliku pompu posetio Kongo u novembru 2009. godine i srdačno se susreo sa predsednikom Džozefom Kabilom i ministrom spoljnih poslova Žan-Pjer Bembom, koji je optužen za ratne zločine nad civilima i svojim narodom i kome se sudi pred Stalnim međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Tom političkom prijatelju Vuka Jeremića sudi se za komandovanje snagama odgovornim za ubistva i masovna silovanja, dok je u Kongu u poslednjih nekoliko godina smrtno stradalo više od pet miliona ljudi.”

Liberalno demokratska stranka ima veliko razumevanje za sve ugrožene narode, naročito za one koji žive u nedemokratskim režimima i koji su žrtve ozbiljnih kršenja ljudskih prava, a kojih je, nažalost, najviše upravo u Africi. "Ponavljamo da smo u parlamentarnoj raspravi bili vrlo jasni, da nije iznet nikakav stav koji bi se odnosio na bilo koji narod, nego isključivo na nedemokratske režime. Precizne stenografske beleške uputićemo diplomatskim predstavnicima afričkih zemalja kako bi i neposredno mogli da se uvere da su upleteni u politikantsku i jadnu zloupotrebu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremić”, rekli su za "Blic” u Birou za informacije LDP-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.