Izvoz oružja u Libiju blokirala BIA

Izvor: Blic, Beta, 11.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz oružja u Libiju blokirala BIA

Izvoz naoružanja za Libiju vredan 50 miliona dolara iz fabrika „Sloboda” iz Čačka i „Zastava oružje” blokirala je, saznaje „Blic”. Bezbednosno-informativna agencija (BIA), zbog sumnje da je posrednik u ovom izvozu firma „Melvale”, registrovana na Sejšelskim ostrvima, povezana sa Slobodanom Tešićem, koji je na crnoj listi UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog ilegalnog izvoza oružja u Liberiju. Ukoliko Srbija dozvoli to posredovanje, preti joj embargo na izvoz oružja, kao državi koja ne poštuje međunarodne odredbe.



Odgovarajući na optužbe sindikata fabrika oružja koji su juče osudili odbijanje države da im izda dozvole za izvoz u zemlje koje nisu pod sankcijama međunarodnih organizacija, naš izvor tvrdi da uopšte nije reč o izvozu u zemlje pod embargom, već da su isključivo sporni poslovi sa kojima je povezan Tešić.

Sindikati traže da se najodgovorniji u Srbiji izjasne čiji su interesi da odbrambena industrija Srbije ne ostvari izvoz za ugovorene poslove.

- Upravo je u interesu države blokada ovog izvoza, kako bi je zaštitili od embarga - navodi naš izvor.

U Ministarstvu ekonomije ne žele da komentarišu navode „Blica”, ali navode da se konkretno u slučaju „Zastava oružje” nisu stekli zakonski uslovi za izdavanje dozvole za konkretni posao.

- S obzirom na to da je reč o izvozu oružja i pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbednost, ne možemo ulaziti u detalje - rečeno nam je.

Napominju da Ministarstvo ekonomije striktno sprovodi Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, koje je od 2005. godine iz vojnog prebačeno u civilnu nadležnost, i da će tako biti i u slučaju „Zastava naoružanja”.

- Propisi moraju jednako da važe za sve. Niko neće biti povlašćen, niti će mimo zakona dobiti bilo kakvu dozvolu. Ukoliko neko pokuša da ometa rad i vrši pritisak na Ministarstvo, moraće za to krivično da odgovara - navodi se.

Ni u Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu saznanje „Blica”, ali dodaju da se prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti za izvoz oružja, između ostalog, razmatra i uticaj na bezbednost Srbije. Ističu da predmet kontrole nije samo krajnji korisnik, već svaki učesnik u tom poslu - od proizvođača, preko izvoznika ili posrednika do špeditera.

- Postojanje dokaza o nepoštovanju zakonske regulative i opravdane sumnje o umešanosti pojedinaca u kršenju embarga UN na uvoz oružja dovode do odbijanja predmetnog zahteva odnosno povlačenja već izdate dozvole - piše u saopštenju koje je izdalo ovo ministarstvo.

Dodaje se i da u ovom poslu i najmanji propust i pokušaj izigravanja međunarodnih pravila mogu koštati zemlju njenog kredibiliteta i ugleda, ili čak uvođenja pojedinih sankcija, bilo za zemlju u celini ili za pojedince.

- Ukoliko izvoznik poseduje sertifikat zemlje uvoznika koja nije pod embargom, to još uvek, kako je objašnjeno, ne znači da će i izvozna dozvola biti automatski izdata - rečeno je.

Radomir Ljujić, generalni direktor „Slobode” iz Čačka, kaže da je sa ovom posredničkom firmom ugovoren izvoz municije srednjeg i velikog kalibra za pet miliona dolara za Libiju još prošle godine, kao i da je najavljen novi ugovor vrednosti 4,4 miliona dolara.

- Ne znam ja da li Tešić ima dozvolu ili ne. Šta mene to interesuje. Imam ugovor sa firmom „Melvale” za izvoz municije velikog i srednjeg kalibra u vrednosti od 8,5 miliona dolara. Ta firma ima uredno dozvolu za spoljno trgovinski promet naoružanja, a ugovor smo potpisali sa direktorom Nebojšom Šarencem. Da li neko ima rođačke veze ili ne ja to ne znam - kaže Ljujić.

Svi su dobili dozvole za promet oružja

Predsednik Samostalnog sindikata „Zastava oružje” Dragan Ilić izjavio je za „Blic” da je „jedino država kriva zato što industrija naoružanja u Srbiji ne može da ispuni svoje izvorne poslove”.

- Niko u fabrici, pa ni direktori ne odlučuju o izvoznim dozvolama. Da bi ono što napravimo mogli da prodamo na tržištu potrebna je saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva odbrane. Kada se sve to skupi, krajnju dozvolu daje Ministarstvo ekonomije. U posebnim slučajevima o izvozu oružja odlučuje Vlada Srbije. Tako se desilo i sa poslom za izvoz oružja u Libiju, gde je sve trebalo da ide preko privatne firme čiji je vlasnik izvesni gospodin Tešić. Naime, mi smo imali ponudu da prodamo oružje iz „Zastavinog” programa u vrednosti od 37 miliona dolara, dok je „Sloboda” iz Čačka trebalo da zaradi na ovom poslu 13 miliona dolara. Ispostavilo se da dozvola nije stigla, a da li je taj Tešić na nečijoj crnoj listi ili ne, to nas ne interesuje. Problem je u tome što je nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore 2005. godine došlo do toga da su sva preduzeća dobila dozvole za promet oružja, koja su se do tada tim bavila. Tu očigledno nije bilo selekcije. Mi samo želimo da prodamo ono što se traži na svetskom tržištu. Pre svega krivimo državu jer upravo sada čeka roba koja je vredna dva miliona dolara za izvoz u Crnu Goru, kao i četiri miliona dolara vrednosti za izvoz u druge države. Mi imamo proizvod, ali dozvole nema i zato nema nikakvog objašnjenja - kaže Dragan Ilić.

N. R.

Zakon na javnoj raspravi

- Postojeći Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom stupio je na snagu 2005. godine i taj zakon ne predviđa mogućnost brisanja firme iz registra i oduzimanje dozvole za rad. Ali preko saglasnosti nadležnih ministarstava i službi, pruža mogućnost blokiranja rada. Između ostalog, zato Ministarstvo ekonomije radi nacrt izmene tog zakona koji će uvesti i novinu da se firma može izbrisati iz registra. Izrada zakona je u fazi usaglašavanja sa drugim ministarstvima. Prema planu Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, u junu ovaj nacrt zakona trebalo bi da se uputi na javnu raspravu - rečeno nam je u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj.

Firma na Sejšelskim ostrvima

Tešićevo poslovanje:

-krajem devedesetih Tešić je sklopio ugovor sa „Zastavom oružje”. „Zastava” je isporučila svu robu na Filipine, ali nikada nije naplatila posao.

-2006. godine sklopljen je posao sa „Zastavom” za izvoz u Nigeriju 2006. godine. Rukovodioci „Zastave” u sudskom postupku terete se za zloupotrebu službenog položaja.

-2003. godine sa svojom firmom „Temaks” dospeo je na listu zabrane UN zbog izvoza oružja u Liberiju, zemljom pod embargom. Srbija je tada za dlaku izmakla embargu na izvoz oružja.

-2005. godine osniva kompaniju „Melvale” sa sedištem u Beogradu i na Sejšelskim ostrvima. Zaključuje ugovore sa „Krušikom” iz Valjeva, „Slobodom” iz Čačka za izvoz oružja u Gruziju, bez dozvola. Posao nije realizovan. Država je godinu dana kasnije obeštetila dve domaće kompanije.

Procedura za dobijanje dozvole:

nizdavanje sertfikata od krajnjeg korisnika, kojom se garantuje da je ta država krajnji korisnik naoružanja

nna osnovu sertifikata traže se saglasnosti ministarstava odbrane, inostranih poslova, MUP, kao i obaveštajnih službi

nako su sva mišljenja pozitivna, Ministarstvo ekonomije izdaje dozvolu

nukoliko izostane samo jedan od pomenutih saglasnosti, Vlada Srbije donosi odluku da li se dobija dozvola ili ne

nukoliko nedostaju dve saglasnosti, izvoz se automatski ne odobrava

Brojke

Prema podacima Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, oko 120 privatnih firmi je registrovano za promet naoružanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.