Italija pozvala Gasprom u Libiju

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija pozvala Gasprom u Libiju

17.02.2011. -

Ruski Gasprom i italijanski Eni zajedno će raditi na nalazištu Elefant u Libiji. Za rusku kompaniju to je još jedan korak na putu diverzifikacije resursne baze, ističu eksperti.

Sporazum, potpisan za vreme posete predsednika Medvedeva Italiji, proširuje saradnju energetskih kompanija dve zemlje. Gaspromu prelazi polovina italijanskog dela u kozorcijumu, koji razrađuje libijsko nalazište. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vrednost ovog paketa je skoro 180 miliona dolara. Po oceni načelnika odeljenja za investiocione analize kompanije Alor Dmitrija Ljutjagina, takva vrednost je adekvatna. Od ovog posla Gasprom će dobiti važne prednosti, dodao je ekspert u intervjuu za Glas Rusije.

To je zanimljivo i perspektivno za Gasprom, pošto on dobija mogućnost da diverzifikuje svoju resursnu bazu, i u suštini dobija udeo gasnog tržišta južnoevropskih zemalja. To omogućava da se pozicije kompanije učine stabilnijim.

Pre toga italijanska Eni je bila najveći akcionar u tom konzorcijumu: Njen paket iznosio je 66%, preostalih 33% pripada Korejskoj nacionalnoj naftnoj korporaciji i Nacionalnoj naftnoj korporaciji Libije. Sada će Gasprom imati 33% u projektu. Po rečima predsednika ruskog gasnog gigatna Alekseja Milera to je značajni događaj.

Danas je naša saradnja sa kompanijom Eni izbila na kvalitativno novi nivo. Imamo dogovore o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti eksploatacije, i ovi projekti se realizuju na osnovu razmene aktiva. Između ostalog, kompanija Eni je ušla u projekte eksploatacije gasa u RF, i mi trenutno ulazimo u projekte eksploatacije nafte i gasa trećih zemalja, dobijajući udeo Eni u tim projektima.

Treba istaći da istorija sradnje Gasrpoma sa Italijom traje decenijama: monopole isporučuje gas na italijansko tržište već duže od 40 godina i zaslužio je reputaciju pouzdanog isporučioca. Ima i mnogo zajedničkih projekata. Među njima je Plavi tok, koji osigurava isporuke ruskog gasa Turskoj. Aktivno se radi na drugim velikim projektima – Južnom toku, koji će omogućiti da se direktno preko Crnog mora dostavlja gas potrošačima EU.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.