Isporuka libijske nafte na brod Severne Koreje

Izvor: RTS, 08.Mar.2014, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isporuka libijske nafte na brod Severne Koreje

Naoružane grupe koje kontrolišu luke na istoku Libije pokušavaju da isporuče naftu na brod sa zastavom Severne Koreje. Zasad nije jasno zašto vojska nije zaustavila pristajanje broda, kao što je činila ranije u pokušaju da spreči ove grupe da izvezu naftu.

Na brod sa zastavom Severne Koreje, naoružane grupe koje kontrolišu luke na istoku Libije pokušavaju da isporuče naftu, dok libijski premijer navodi da vojni komandanti nisu izvršili naređenje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaustave tanker.

Zasad nije jasno zašto vojska nije zaustavila pristajanje broda kao što je ranije radila pokušavajući da blokira naoružane grupe, koje kontrolišu naftne terminale i luke, da izvezu naftu.

Premijer Ali Zidan je rekao da se njegova vlada suočava s izazovima sa svih strana i da "svi rade protiv vlade".

"Ministar odbrane je tražio od načelnika generlaštaba da deluje... ali se ništa nije dogodilo", rekao je Zidan.

Vođe pokreta za samoupravu na istoku Libije koji je bogat naftom, preko svojih naoružanih grupa kontrolišu više luka i sprečavaju izvoz nafte. Taj pokret navodi da je obrazovao regionalnu naftnu kompaniju, kao i lokalnu vlast.

Pored nezavisnosti, pokret u samoproglašenom regionu Barka na istoku Libije traži i udeo od naftnih prihoda. Portparol pokreta kaže da će reagovati na svaki pokušaj zaustavljanja isporuka.

Zvaničnici libijske državne naftne kompanije navode da brod koji je došao u luku al-Sidra može preneti do 350.000 barela nafte. Takođe, navode da su naoružne osobe primorale radnike da privežu brod za dok.

Zidan je rekao da je njegova vlada u kontaktu sa severnokorejskom vladom. Dodao je da se veruje da tanker poseduje jedan biznismen iz Persijskog zaliva.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Libijska nafta na brodu Severne Koreje?

Izvor: RTS, 08.Mar.2014

Naoružane grupe koje kontrolišu luke na istoku Libije pokušavaju da isporuče naftu na brod sa zastavom Severne Koreje. Libijske vlasti naredile privođenje posade, a premijer Ali Zejdan kaže da će bombardovati taker, ukoliko posada pokuša da tankuje naftu...Na brod sa zastavom Severne Koreje,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.