Gejts: SAD ne šalju kopnenu vojsku u Libiju

Izvor: S media, 31.Mar.2011, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejts: SAD ne šalju kopnenu vojsku u Libiju

Sekretar odbrane SAD Robert Gejts izjavio je danas da "neće biti amričkih vojnika na libijskom tlu".

Govoreći u Kongresu SAD o angažovanju američkih snaga i o pomoći protivnicima Gadafijevog režima, Robert Gejts i načelnik Združenog štaba vojske SAD, admiral Majkl Malen predstavili su ulogu vojske SAD u Libiji kao ograničenu.

Gejts je rekao da, ukoliko bude neophodna pomoć pobunjenicima kroz obuku, ima i drugih zemalja koje bi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << to mogle da obezbede. "Neko drugi bi trebao to da uradi", rekao je on.

Na pitanje jednog od poslanika da li će uloga SAD biti proširena i na angažovanje kopnenih snaga, Gejts je kazao: "Ne dok sam ja na ovom poslu".

Gejts: Vojni udari neće oterati Gadafija

Rasmusen: Libija da ne bude zemlja haosa

SAD: Operacija u Libiju košta 550 miliona dolara

Ipak Gejts i Malen nisu mogli da objasne koji je cilj angažovanja trupa SAD u Libiji, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ciljevi SAD nisu jasni, a zvaničnici ne znaju ko su pobunjenici, rekao je republikanac Majk Tarner.

On i drugi poslanici nisu zadovoljni jer Kongres nije bio konsultovan o akciji u Libiji, i ukazuju da zakonodavna vlast ne želi da bude nemi posmatrač.

Gejts i Malen su tvrdili da je Gadafijeva vojska oslabljena već 25 procenata, ali je Malen naglasio da su režimske snage i u tom stanju deset puta jače od pobunjenika.

Oni tvrde i da su pobunjenici raštrkani i nepovezani, a medju njima je samo 1.000 prošlo vojnu obuku.

Gejts je rekao da veruje da će politički i ekonomski pritisci oterati Gadafija sa vlasti, a vojna operacija pomoći tako što će oslabiti odbrambenu sposobnost Gadafija.

Malen i Gejts su svedočili pred Odborima za vojsku Senata i Predstavničkog doma Kongresa SAD, povodom otkrića da su operativci CIA aktivni u Libiji.

Sekretar odbrane je odbio da komentariše aktivnosti CIA u Libiji.

Stručnjaci za bezbednost ocenjuju da je CIA poslala ljude u Libiju da procene snagu i potrebe pobunjenika za slučaj da predsednik Obama odluči da im pruži pomoć u naoružanju.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.