Gadafijevo oružje u Egiptu

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijevo oružje u Egiptu

Egipatske snage bezbednosti zaplenile blizu libijske granice tovar oružja navodno na putu ka Sinajskom poluostrvu. Oružje je trebalo da izazove haos pred predstojeće predsedničke izbore u Egiptu.

Egipatske vlasti su u blizini granice sa Libijom, zaplenile veliku količinu oružja za koje veruju da je prokrijumčareno iz susedne Libije.

Tajni arsenal od 40 raketa zemlja-zemlja, 17 minobacača, više hiljada metaka, minobacačke mine, automatske puške i oko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 10.000 artiljerijskih granata, pronađen je u tri vozila, koja su se iz grada Marsa Matruh u zapadnom Egiptu kretala ka istoku, izjavio je neimenovani zvaničnik službe bezbednosti.

Zaplenjeno oružje najverovatnije prokrijumčareno iz Libije, a uhapšena su tri egipatska beduina iz konvoja, rekao je zvaničnik.

Uhapšeni beduini priznali su da su prevozili oružje do Sinajskog poluostrva u Egiptu da bi se "upotrebilo protiv vojnih i policijskih snaga koje obezbeđuju granice kako bi se napravio haos pred predsedničke izbore", navodi AP.

Prvi predsednički izbori u Egiptu otkako je u prošlogodišnjoj pobuni svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak zakazani su za 23. i 24. maj.

Veruje se da je oružje iz Libije, koja je postala glavni izvor nedozvoljenog oružja od početka građanskog rata, tokom koga su se građani naoružavali tako što su provaljivali u skladišta oružja i vojne kampove, pa je sada ova zemlja prepuna raznoraznih vrsta oružja.

Egipatske vlasti strahuju da oružje prokrijumčareno iz Libije najčešće završava u rukama islamističkih boraca na Sinaju, koji svakodnevno napadaju bezbednosne snage, kao i da se to oružje upućuje ka pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa.

Islamisti uživaju u skoro potpunoj kontroli nad delovima pograničnih gradova, poput grada Refe, tako je u februaru 2011. godine nekoliko militantnih grupa udružilo snage na Sinaju i devet meseci kasnije izjavljivali su na militantnim sajtovima o stvaranju Islamskog Emirata na Sinaju i izražavali lojalnost Al Kaidi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Egipatske vlasti zaplenile teško naoružanje kod granice s Libijom

Izvor: Blic, 11.Maj.2012, 02:15

Egipatske bezbednosne snage zaplenile su juče, nedaleko od granice sa Libijom, desetine komada teškog naoružanja, najverovatnije namenjenog Sinajskom poluostrvu za podsticanje tenzija pred predstojeće predsedničke izbore, rekao je jedan neimenovani zvaničnik. ..Vlasti su u tri vozila nedaleko od...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.