Gadafijeve snage među civilima?

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijeve snage među civilima?

London -- Gadafijeve snage se razmeštaju u civilnim područjima, tvrdi francusko ministarstvo spoljnih poslova. Predsednik Libije se obratio Baraku Obami.

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe kaže da se Gadafijeve razmeštaju u civilna područja kao bi onemogućili vazdušne napade.

Žipe je rekao da je u napadima uništen veći deo libijskih vazduhoplova i oklopnih vozila i da ih je sada teško razlikovati od pobunjeničkih snaga.

Kako bi izbegli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogućnost da umesto Gadafijevih snaga budu bombardovani pobunjenici, bivši oficiri libijske vojske koji su dezertirali pokušavaju da spreče neizvežbane pobunjenike da se suviše približe prvoj liniji fronta.

Pobunjenici se, međutim, žale da su napadi NATO snaga poslednjih dana postali slabiji itraže veću podršku.

Gadafi uputio poruku Obami

Barak Obama (Beta)

Libijski vođa Moamer Gadafi uputio je poruku američkom predsedniku Baraku Obami nakon što su SAD povukle svoje avione koji su učestvovali u međunarodnoj vojnoj intervenciji u Libiji, javila je libijska agencija DŽana.

"Vođa revolucije (Moamer Gadafi) uputio je poruku američkom predsedniku Baraku Obami nakon što su se SAD povukle iz agresorske, kolonijalističke i krstaške (operacije) na Libiju", piše u izveštaju agencije koja, međutim, ne navodi sadržaj te poruke.

Američka vojska povukla je u ponedeljak borbene avione koji su učestvovali u intervenciji u Libiji. Vojska SAD od sada bi trebalo da u toj operaciji učestvuje samo sa avionima za transport, kao i u misijama za nadzor zabrane vazdušnog saobraćaja iznad Libije.

Nagrada onom ko izda Gadafija

Američko ministarstvo finansija i britansko ministarstvo spoljnih poslova ponudili su porodici libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovim glavnim saradnicima nešto što, prema ocenama diplomata, ne mogu odbiti - da se ukinu restrikcije na njihovu impovinu i putovanja u zamenu za to da se javno odreknu podrške Gadafijevom režimu.

Sada su u toku razgovori u Evropskoj uniji uoči sastanka ministara inostranih poslova iduće sdmice, a razgovori će biti vođeni i među članicama Saveta bezbednosi UN ukoliko bilo ko od imenovanih pobegne iz Libije i odrekne se Gadafija.

Sedmorici sinova Gadafija, njegovoj supruzi i ćerci, dvojici rođaka kao i drugim bliskim saradnicama data je šansa da izbegnu međunarodnu crnu listu i da dođu u posed zaplenjenih nekoliko milijardi dolara, prenosi AP.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg rekao je da svako od 25 osoba sa "crne" liste sankcija EU kao i onih 16 na koje se primenjuju mere UN mogu izbeći restrikcije ukoliko otkažu podršku Gadafiju i ukoliko se saveznici slože da ih treba nagraditi.

Na crnoj listi američkog ministarstva finansija nalazi se 13 visokih libijskih zvaničnika, među kojima i Gadafi, njegova supruga i njegovi sinovi, a planira narednih dana da objavi sankcije i prema drugim libijskim zvaničnicima.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.