Gadafijev sin zove na pobunu

Izvor: S media, 11.Feb.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafijev sin zove na pobunu

Sin Muamera Gadafija, Sadi, upozorio je na moguću pobunu u Libiji, navodeći da je u stalnom kontaktu sa ljudima u toj zemlji koji nisu zadovoljni novim vlastima.

Prodaju Gadafijevu okrvavljenu košulju!

Snage lojalne Gadafiju ubile četiri revolucionara

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Libija: Uhapšen Musa Ibrahim, Gadafijev portparol

Sadi je rekao da želi da se vrati u Libiju „u bilo kom trenutku" nakon što je prebegao u Niger pošto su snage Prelaznog nacionalnog saveta osvojile Tripoli u avgustu. On je dodao da je u kontaktu sa pripadnicima vojske, milicije i drugim članovima porodice Gadafi.

"To neće biti pobuna ograničena samo na neka područja, već će pokrivati sve regione Džamahirije. Pobuna postoji i biće sve veća svakim danom", rekao je Sadi Gadafi.

Libija je zatražila da Niger izruči Sadija, upozorivši da njegov poziv Libijcima da se pripreme za „predstojeću pobunu", ugrožava odnose dve zemlje. Sadi je pod kućnim nadzorom u prestonici Nigera.

Libijski ministar spoljnih poslova Ašur bin Hajal preneo je svom nigerskom kolegi Bazumu Mohamedu oštro nezadovoljstvo zbog Sadijevih „agresivnih izjava". Bin Hajal je preneo da te izjave prete da ugroze bilateralne odnose dve zemlje i da vlada u Nigeru treba da preduzme oštre mere protiv Sadija, uključujući izručenje Libiji, kako bi mu se sudilo za zločine protiv libijskog naroda. Nigerski ministar spoljnih poslova izrazio je žaljenje i izvinio se libijskoj vladi i narodu zbog onoga što se dogodilo, obećavši da će kontaktirati sa predsednikom Nigera, koji je na putu, u Francuskoj.

Niger je ranije saopštio da će Sadi ostati u toj zemlji dok mu UN ne ukinu zabranu putovanja. Interpol je prošle godine izdao crvenu poternicu za Sadijem, tražeći od država članica Interpola da ga uhapse ukoliko ga pronađu na svojoj teritoriji.

Na čelu Libije trenutno se nalazi prelazna vlada imenovana u novembru koja vodi zemlju do izbora u junu, ali koja se trenutno bori da uvede red nad mnogobrojnim oružanim grupama. Te grupe su se borile protiv Gadafijevog režima ali i dalje odbijaju da predaju oružje.

(Pres s)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.