Gadafi obustavlja vojne akcije

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi obustavlja vojne akcije

Pre nego što je Savet bezbednosti odobrio zavođenje zone zabranjenog leta, libijski vođa pretio da će revolt slomiti „bez milosti, bez sažaljenja”. Vašington nije „impresioniran rečima“

Prema izveštajima agencija

Tripoli – Režim Muamera Gadafija proglasio je juče obustavu vatre u celoj zemlji kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se zaštitili civili u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, odustajući od pretnje da će iskoreniti pobunjenike pošto su zapadne sile zapretile kaznenim merama, javlja Rojters.

„Odlučili smo da preduzmemo trenutnu obustavu vatre i prekinemo sve vojne operacije”, saopštio je ministar inostranih poslova Musa Kusa.

Savet bezbednosti usvojio je kasno u četvrtak rezoluciju kojom se uvodi zona zabrane leta nad Libijom i odobrava upotreba „svih neophodnih mera” da bi se zaštitili civili od napada Gadafijevih trupa.

Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da SAD nisu impresionirane izjavom o prekidu vatre, da će nastaviti sa pritiskom da se Gadafi povuče i da tek čekaju da vide šta će se dogoditi na terenu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da države EU razmatraju detalje libijske najave o obustavi vatre. „S vojnog aspekta, ključno pitanje za vojne planere biće šta treba da se uradi. Reč je, naravno, o tome koliki je značaj saopštenja o prekidu vatre i kako se to sada uklapa”, objasnila je Eštonova.

U sedištu NATO-a u Briselu kompletiraju se planovi o „odgovarajućoj akciji”, iako ambasadori alijanse nisu doneli odluku o tome da li će NATO učestvovati u vojnim operacijama protiv Gadafija.

Francuska i Britanija takođe su uzdržano reagovale na saopštenje vlade u Tripoliju. Francuska je u prvom reagovanju poručila da ostaje uzdržana prema obustavi vatre libijske vojske jer „opasnost na terenu nije uklonjena”. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će Britanija ceniti reči lidera Muamera Gadafija po operacijama na terenu. On je najavio da će Britanija već „u narednim satima” poslati borbene avione kako bi pomogla da se uvede zona zabrane leta. Slanje šest lovaca najavila je i Kanada.

Italija je ponudila svoje baze i potvrdila da je „bez rezervi” spremna da učestvuje u vojnim operacijama.

Libijski vođa je samo nekoliko sati pre izglasavanja rezolucije UN zapretio da će revolt slomiti „bez milosti, bez sažaljenja” i da će u „pakao” pretvoriti živote onih koji budu napali Libiju.

„Ako svet poludi, poludećemo i mi”, izjavio je Gadafi portugalskoj državnoj televiziji. „Kakav je ovo rasizam? Kakvo je ovo ludilo?”

Ministar Kusa smatra da je „veoma čudno i neprihvatljivo” što je Savet bezbednosti odobrio upotrebu sile, „a ima znakova da će do toga zaista doći”, što je kršenje Povelje UN i libijskog suvereniteta.

Uprkos tome, Kusa je saopštio da Libija pridaje „veliki značaj” zaštiti civila i dodao da će vlasti zaštititi sve strance i svu stranu imovinu u Libiji.

Francuska, koja je predvodila zahteve za uvođenje zone zabranjenog leta i tražila vojnu akciju, saopštava da ostaje oprezna posle Kusinih komentara jer opasnost na terenu još nije prošla.

Kusa je rekao da je Libija spremna da otvori dijalog sa svim stranama, ne precizirajući kojim.

Pobunjenici u Bengaziju, koji su radosno dočekali vest o uvođenju zone zabranjenog leta, kažu da jedino mogu da pristanu na razgovore koji vode prestanku Gadafijeve 41-godišnje vladavine.

Prema tvrdnjama pobunjenika koje prenosi AFP iz Tunisa, u Libiji su se i juče vodile borbe u tri grada na zapadu zemlje, o čemu libijski mediji ništa nisu izvestili.

Agencija navodi da nije bilo moguće nezavisno proveriti izveštaje pobunjenika o borbama u gradovima Zintan, Nalut i Misrati.

Pozivajući se na izvore pobunjenika, Rojters javlja da su u borbama poginula četiri vojnika i jedan pobunjenik, a prema navodima pobunjenika 18 vojnika je zarobljeno.

Istočno od glavnog grada, borbe su vođene i u Misrati koju pobunjenici drže pod kontrolom poslednje tri nedelje i gde se pucnjava čula cele noći, rekao je predstavnik pobunjenika agenciji AFP.

Državna libijska televizija je u četvrtak javila da su oružane snage povratile kontrolu nad tim gradom, trećim po veličini u Libiji, ali su to pobunjenici demantovali.

Agencije javljaju da je iz Libije od početka sukoba pre više od mesec dana izbeglo 300.000 ljudi, i to je jedna od najvećih humanitarnih evakuacija u istoriji.

UNHCR i Međunarodna organizacija za migraciju saopštavaju da iz Libije svakodnevno odlazi između 1.500 do 2.500 ljudi.

-----------------------------------------------------------

Oslobođeni izveštači „Njujork tajmsa“

Vašington – Četvorica izveštača „Njujork tajmsa” iz Libije, za koje se od utorka nije znalo gde su, nalaze se u rukama Gadafijevih snaga koje su najavile njihovo oslobađanje.

To su šef biroa u Bejrutu i dobitnik Pulicerove nagrade Entoni Šadid, reporter i montažer Stiven Ferel i snimatelji Tajler Hiks i Linzi Adario.

Gadafijev sin Saif Islam potvrdio je televiziji Ej-Bi-Si da su oni zarobljeni tokom borbi za Adždabiju, južno od Bengazija, kada su, kako je rekao, libijske trupe oslobodile taj grad od terorista.

objavljeno: 19.02.2011
Pogledaj vesti o: Libija,   Gadafi

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.