Izvor: B92, 25.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi: Stranci krivi za Darfur

Tripoli -- Libijski vođa Moamer Gadafi, koji predsedava Afričkoj uniji, optužio je strane zemlje, uključujući i Izrael, da stoje iza sukoba u Darfuru.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu treba da objave 4. marta odluku da li će izdati nalog za hapšenje sudanskog predsednika Omara Hasana al Bašira zbog optužbi za genocid u oblasti Darfur, na zapadu Sudana, preneo je Rojters. Britanska agencija je navela, pozivajući se na diplomatske izvore iz Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacija, da će nalog za hapšenje biti izdat.

Gadafi je juče zatražio od Međunarodnog krivičnog suda da hitno obustavi postupak protiv sudanskog predsednika.

"Zašto moramo da smatramo odgovornim predsednika Bašira ili sudansku vladu, kada su problem Darfura izazvale spoljne snage, a i Tel Aviv, na primer, stoji iza krize u Darfuru", poručio je Gadafi, sa sastanka posvećenom načinima da se proširi saradnja između Ujedinjenih nacija i Afričke unije.

"To nije tajna. Našli smo dokaze koji jasno pokazuju da iza problema u Darfuru stoje strane sile, koje dodatno raspiruju vatru", izjavio je Gadafi, prenela je libijska državna agencija Džana.

On je kazao da je otkriveno da neki od glavnih vođa pobunjenika u Darfuru "imaju kancelarije u Tel Avivu i da se sastaju sa izraelskom vojskom", čime se samo dodaje ulje na vatru.

Oružana pobuna u Darfuru protiv sudanske vlade počela je 2003. godine.Kartum je mobilisao arapske milicije da uguše pobunu, ali odbacuje optužbe SAD da je to izazvalo genocid.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.