Izvor: RTS, 02.Jul.2022, 21:03

Energetska kriza – vaučeri u fokusu Hrvatske, protesti u BiH, vanredno i u Austriji i Libiji

Energetska situacija u svetu je sve teža. Koliko će biti topli stanovi u Hamburgu ove zime, odrediće gradske vlasti. Najavljuju kontrolisanu distribuciju tople vode i ograničenje maksimalne temperature u stanovima. Na globalnom tržištu sve su veći problemi sa naftom. OPEK je odbacio molbu G7 da dodatno poveća proizvodnju nafte. Posledice energetske krize uveliko se osećaju i u regionu.
Do utorka teče rok hrvatskoj vladi da pomogne malim trgovcima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naftnim derivatima. U suprotnom, kažu, stotinak pumpi moraće da prestane da toči gorivo.

Zbog odluke Vlade da ograniči cene, računaju, na gubitku su po svakom prodatom litru. Umesto goriva, kao socijalne kategorije, traže uvođenje vaučera za najugroženije. 
"Neka Vlada uvede vaučere. To je jedini način koji može spasiti ovu situaciju. U Hrvatskoj nemamo dovoljne količine goriva. Doći će do nestašice, kupci će to osećati", poručuje Armando Miljavac iz Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima u Hrvatskoj.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković smatra da će naći rešenje koje će zaštititi njihove građane i privredu, ali i smiriti zabrinutosti malih distributera.
Protestna vožnja u SarajevuZabrinuti su i građani Bosne i Hercegovine. Protestnom vožnjom u Sarajevu zahtevaju smanjenje cena goriva.
"Cena jednog barela nafte u svetu košta 100 dolara, a kod nas 605 konvertibilnih maraka. Nismo ovce koje će ćutati i trpeti, dok se političari na vlasti stalno izgovaraju ratom. Ovo je samo upozorenje", ističe Jasmin Zumberović.
Vanredno i u Austriji i LibijiNa nestašicu gasa upozorava ministarka energetike Austrije. Zbog sve manje količine tog energenta u skladištima, u utorak vanredno zaseda Vlada u Beču.
Vanredno je i u Libiji, ali zbog struje. Zbog stalnih restrikcija u Tripoliju je održan protest.
U istočnom gradu Tobruku demonstranti su zapalili zgradu libijskog parlamenta, protestujući protiv sve lošijih životnih uslova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.