Dačić: Ne izvozimo oružje pobunjenicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne izvozimo oružje pobunjenicima

Ministar Dačić demantovao je danas da je Srbija na bilo koji način učestvovala u isporuci oružja za pobudnjenike u Libiji koji se dovode u vezu sa Al kaidom, a o čemu su izveštavali mediji u regionu pozivajući se na dopis Ujedinjenih nacija kojim je od našeg predstavnika zatražena provera ugovora preduzeća Tehnoremont iz Temerina.

Nikakvo oružje preko Srbije sigurno nije otišlo u Libiju, rekao je Dačić i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodao da otkako su u toj zemlji izbili sukob, nijedna dozvola za trgovinu iz Srbiji nije izdata.

"Mnogo više oružja tim zemljama prodaju oni koji kontrolišu druge nego mi. Znači to je apsolutna dezinformacija koja je došla iz BiH zato što je bila jedna afera kod njih jer su oni prodavali oružjeUkrajini", rekao je Dačić nakon sastanka sa predstavnicima OEBS-a.

U saopštenju preduzeća "Tehnoremont", koje je navedeno kao jedna od dve posredničke firme, preko kojih je iz Bosne oružje završavalo u Libiji, tvrde da toj zemlji do sada nisu isporučili ništa, te da u vezi sa tim nikada nisu imali ni jedan sastanak, pregovore, niti ugovor.

Direktor "Tehnoremonta" Petar Crnogorac tvrdi je tekst o izvozu oružja u Libiju zlonameran, tendeciozan i verovatno naručen. On je naveo i da je odlukom Vlade Srbije to preduzeće od posebnog značaja za odbrambeni sistem Srbije i da nikada nisu radili ništa sa bilo kojim licima ili firmama koje su pod režimom sankcija UN-a, EU, OEBS-a ili SAD-a.

Iako u tom preduzeću tvrde i da nikada nisu podneli zahtev za izvoz naoružanja u Libiju, ministar Dačić kaže drugačije.

"Inače ta firma koju navodim je pisala 10-20 pisama da se žali zašto joj ne dam dozvolu. Nema dozovole, ne samo njima, nismo dali ni bilo kome drugom, nema dozvola dok u Libiji vlada haos", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ova afera nije poremetila je odnose Ujedinjenih nacija i Srbije. On dodaje da će sve informacije u vezi sa ovim slučajem biti proverene, ali i da je jedini problem koji postoji onaj sa našom vojnom industrijom, koja ne dobija dozvole za izvoz oružja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.