Četiri meseca libijskog rata

Izvor: Vostok.rs, 18.Avg.2011, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri meseca libijskog rata

18.08.2011. -

Vojna operacija NATO-a protiv Libije, koja se izvodi uglavnom snagama armija SAD, Francuske i Velike Britanije, ubrzava formiranje novog sistema međunarodnih odnosa. Istovremeno taj rat predstavlja poligon za proveru strategije Ujedinjene komande oružanih snaga SAD u realnim ratnim uslovima, u zoni Afrike, kao i novih alatki u oblasti naoružanja"

Stratezi SAD i NATO su se preračunali kada su predvideli da će vojna operacija u Libiji da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se završi za nekoliko nedelja. Prema rezoluciji 1973 SB OUN doneta je zabrana na sve letove preko vazdušnog prostora Libijske Arapske Džamahirije, uveden je embargo na isporuke oružja, zamrznuti su libijski aktivi. Predviđena u početku da traje do 27. juna, operacija protiv Libije je produžena za još 90 dana, do kraja septembra.

U masmedijima su se pojavila saopštenja o planovima za celovit kopneni upad u Libiju pod vođstvom SAD, pri čemu se pretpostavljalo da će se pravi razmeštaj snaga obaviti u oktobru. Libijski rat je po redu peti, dopuna uz četiri koje SAD vode u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Jemenu" Smisao organizacije stalnog američkog prisustva u Libiji je da se kazni Gadafi zbog odbijanja da se pridruži Ujedinjenoj komandi oružanih snaga SAD u zoni Afrike, da se ruska flota liši mogućnosti stacioniranja u Libiji i da se usput isteraju iz Libije Kinezi, te da se evropskim partnerima ne dozvoli da dođu do krupnijih naftnih izvora.

Vojno-strateški aspekti rata

U 150 dana rata pokazalo se loše stanje političke i vojne koordinacije u bloku NATO zemalja. Francuska, koja je nastupila kao inicijator vojne operacije, ništa ne bi mogla da uradi sa M.Gadafijem bez američkih izazivača smetnji, aviona-cisterni, aviona za daljnje radarsko otkrivanje i krilatih raketa. Englezi su, kako bi protiv Libije poslali desetinu lovaca-bombardera „Tornado", morali da ostave bez rezervnih delova veliki deo parka u Engleskoj i da prekinu letove lovaca PVO u svojoj zemlji. Operacija u Libiji predstavlja vrlo ograničen vojni konflikt, i ukoliko evropljani već mesec ili dva od početka konflikta osećaju manjak ubojnih sredstava – treba da se zapitamo kakav su to oni tip rata hteli da vode? Ovaj rat je po ko zna koji put pokazao nivo vojne mašinerije Evrope.

Operacije protiv Libije je planirao štab Ujedinjene komande oružanih snaga SAD u zoni Afrike, na čelu sa generalom K.Hemom. U taj su štab u cilju koordinacije zajedničkih dejstava poslati oficiri vojnih snaga Velike Britanije, Francuske i drugih zemalja koalicije. Na kraju je planiranje operacije predato pod rukovodstvo NATO-a. Glavni zadatak, po svemu sudeći, nije bilo blokiranje vazdušnog prostora Libije, nije ni uništenje ili razbijanje libijskih vojnih snaga kao pri operacijama u Jugoslaviji i Iraku, već uništenje najvišeg libijskog rukovodstva.

Što se tiče NATO-a – postojalo je nepotpuno ocenjivanje moralno-psihološkog stanja libijske vojske. Rukovodstvo SAD i NATO je pretpostavljalo da će posle prvih udara Gadafijeva armija da se rasturi, da će da dođe do masovne predaje snaga, ali je armija očuvala svoju pripremljenost za vođenje rata. Libijska armija u martu i libijska armija u julu 2011. godine – to su vojske različite po taktici, veštini ratovanja i hrabrosti. Ona se sastoji od vrlo bistrih učenika.

Tako da je zadatak da se uništi libijska borbena snaga ostao neizvršen. NATO i SAD takođe nisu uspele da ustanove punu kontrolu na obali i u zapadnom delu Libije.

Neočekivano za zapadnu koaliciju veliki deo stanovništva je podržao M.Gadafija. Prema podacima masmedija, približno 70% stanovništva Libije podržava svog lidera ili vodi računa da ostane neutralno. U ratnim dejstvima, osim armije, na strani vladinih snaga učestvuju i jedinice Lokalne narodne odbrane (rezervna komponenta vojnih snaga) i Oružanog narodnog dežurstva (u Rusiji – tzv. „opolčenie"). Ispostavlja se da rukovodioci operacije protiv Libije za „mirne civile" smatraju samo pobunjenu manjinu, a ne većinu, koja je lojalna Gadafiju.

Druga neočekivana stvar je da „veštačka kvočka" CIA – Halif Haftar (bivši pukovnik libijske armije koji je pre dvadesetak godina pobegao iz zemlje) i bio na čelu vojnih jedinica „revolucionara" - nema autoriteta u libijskim plemenima(1). Deo bivših pobunjenika govori: „Čujte, nismo baš bili srećni sa Gadafijem. Ali kada smo videli NATO, i to sa Italijom, našim kolonijalnim okupatorom" pomislili smo – dobro, jeste Gadafi diktator, ali mi smo sa njim preko 40 godina, i – do đavola, on je libijski nacionalista, znao je da nam napravi da imamo najviši standard u Africi"(2).

Treće iznenađenje je bilo u tome, da su se prognoze, da u uslovima haosa kauboji „Al-kaide" i mnogih drugih terorističkih grupa koje deluju u zemljama Sahela: u Čadu, Nigeru, Maliju i Mavritaniji, mogu da pljačkaju oružje sa skladišta u južnoj Libiji, obistinile. Ti „kauboji" su uspeli da opljačkaju bacače granata RPG-7, mitraljeze, kalašnjikove, kao i prenosne protivavionske raketne komplete. Da bi se oružje iz Libije prebacilo u Mali i Alžir „Al-kaida" je u islamskom Magrebu (AQIM)već organizovala nekoliko karavana.

Vojno-tehnički aspekti

Jedna od osobina uvođenja borbenih dejstava u Libiju je razmerno korišćenje sistema navođenog oružja, koje se zasniva na podacima, dobijenim preko kanala veze u realnom trenutku vremena preko sredstava za radio-elektronsko i optičko izviđanje. Visoka preciznost navođenja na cilj je dozvolila da se korišćenje navođenog oružja poveća do 85%.

Težnja da se realizuje koncepcija „hirurških" i „tačkastih" udara se odrazila kroz širokužo korišćenje taktičkih krilatih raketa BGM-109 „tomahavk", američkih bombi sa laserskim navođenjem AGM-123, korišćenje raketa AGM-65FMaverick, raketa vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder, avionskih bombi UAB AASM, krilatih raketa StormShadow, koje se stacioniraju u avionima, „vazduh-zemlja" A2SM, bombi od 2000 funti težine GBU-31B/JDAM, EnhancedPavewayIII, i navođenih raketa „Brimstoun".

Prvi put je u dejstvima u libijskoj pustinji ispitan u realnim borbenim uslovima podvodni raketonosac Florida, tipa Ohajo, taktička krilata raketa TomahawkBlockIV(TLAM-E), avion za radio-elektronsku borbu EA-18GGrowlerVMS - američki, lovac za više ciljeva EurofighterTyphoonVVS - veliko-britanski, avion sa teškim naoružanjem za podršku kopnenim jedinicama AS-130U, bespilotni helikopter MQ-8BFireScout. Oružane snage SAD i NATO su u Libiji koristile i uransko oružje koje probija oklope i vakuum-bombe težine do 2 tone.

Ratni budžet

Troškovi SAD za operacije u Libiji samo po liniji Pentagona su do 3. juna ove godine iznele 715,9 miliona dolara. Američka vojska je isporučila i humanitarnu pomoć u iznosu još od 1 milion dolara. Još 1 milion je otišao na popunjavanje rezervi američke vojne administracije. Do 30.09.2011. u libijsku kampanju će biti uloženo još 400 miliona dolara(3). Rakete StormShadowi „tomahavk", koje se izbacuju sa podmornica koštaju 1,1 milion i 800.000 funti sterlinga po jednoj raketi.

Prema informaciji Ministarstva odbrane Francuske od ukupnih troškova za operaciju „Ujedinjeni Zaštitnik" od 53 miliona evra na municiju je do 3. maja potrošen 31,7 miliona evra (45,1 milion dolara). Troškovi Velike Britanije za vođeno visokoprecizno naoružanje su do 8. maja dostigli 43,77 miliona funti sterlinga, tj. 71,8 miliona dolara. Da bi se na zadatak poslala četiri bombardera TornadoGR4,tri evrolovca Typhooni avioni za podršku mora da se troši oko 3,216 miliona funti sterlinga dnevno. Jedan sat rada aviona Tornadokošta 33 hiljade funti, zajedno sa troškovima za gorivo, kapitalnim troškovima i cenom obuke posade. A Typhoonkošta 80 hiljada funti na sat. Ministar odbrane Italije Ignacio la Rusa je već objavio da će troškovi njegove zemlje u operaciji u Libiji biti smanjeni za više nego duplo (sa 142 na 60 miliona evra) (4).

Predviđa se da će do 30. septembra o.g. ukupni troškovi za operaciju protiv Libije dostići 1,1 milijardu dolara.

Anatolij Cigankok,

______________________

(1) Anbilivin Jefim. Libijski genocid: sa bolesne glave u zdravu-

http://www.utro.ru/articles/2011/04/27/971571.shtml

(2) Libijski pobunjenici prelaze na Gadafijevu stranu- http://news2.ru/story/314354/

(3) Gaškov Igor. Milioniulibijskom pesku-

http://www.km.ru/v-mire/2011/06/16/voennaya-operatsiya-v-livii/milliony-v-pesok-livii

(4) Berluskoni je priznao da je protiv rata sa Libijom. - http://www.gazeta.ru/news/lenta/2011/07/07/n_1914929.shtml

Izvor: Fond Strategičeskoй Kulьturы, fondsk.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

GADAFI BEŽI KOD UGA ČAVESA?!

Izvor: Kurir, 18.Avg.2011

Libijski lider navodno je teško je bolestan i spreman je na odlazak iz zemlje, a vlast je spreman predati ministru pravde Muhamedu Alkamodiju, izjavljuju neimenovani izvori..Prema rečima neimenovanog izvora u oružanim snagama Libije, vođa Libijske Džamahirije postavio je i nekoliko uslova da bi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.