Cenimo prijateljstvo Libije

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cenimo prijateljstvo Libije

SIRT - Visoko cenimo činjenicu da Libija nije priznala nezavisnost Kosova i da je pismenim podneskom učestvovala u procesu pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je u Sirtu predsednik Srbije Boris Tadić, posle razgovora sa libijskim vođom Moamerom el Gadafijem.

Čekamo odluku Međunarodnog suda pravde, a onda ćemo imati konsultacije šta ćemo raditi u budućnosti, istakao je Tadić.

Tadić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << naglasio da Srbija, posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, želi da nastavi borbu za očuvanje integriteta na dobronameran način, kako bi se došlo do pregovora o budućem statusu Kosova i pronalaženja kompromisnog rešenja.

Prema rečima Tadića, još jednom su potvrđeni prijateljski odnosi Srbije i Libije, koji se oslanjaju na nekadašnje dobre veze SFRJ sa tom zemljom, i zajedničko učešće u Pokretu nesvrstanih.

S druge strane, Srbija u novim okolnostima, krećući se ka punopravnom članstvu u Everopskoj uniji (EU), istakao je Tadić, i dalje neguje dobre i prijateljske veze sa tradicionalnim prijateljima.

Tadić je naglasio da je, pet godina posle njegovog prvog susreta sa Gadafijem, obim trgovinske razmene dve zemlje porastao za skoro deset puta, "što je značajan uspeh, ali smo konstatovali da može mnogo više".

"Dogovorili smo se, kada se sledeći put sretnemo za pet godina, da imamo skoro sto puta veću trgovinsku razmenu", rekao je Tadić.

On je ocenio da saradnja dve zemlje može da se unapredi u oblastima poljoprivrede, farmacije, odbrambene industrije i vojnog zdravstva.

Tadić je rekao da je sa Gadafijem razgovarao o mogućnosti da dve zemlje zajedno učestvuju na tenderu za proizvodnju i prodaju teretnih i putničkih lokomotiva i vagona.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o dugu SFRJ prema Libiji i sukcesiji.

Ta pitanja bi, smatra Tadić, trebalo razrešiti što pre, kako bi se dodatno unapredila saradnja dve zemlje.

Tadić je Gadafiju poklonio duborez sa motivom srpske narodne nošnje.

Tadića je na aerodromu, u Sirtu, sačekala visoka delegacija libijske vlade, predvođena premijerom Bagdadijem al Mahmudijem.

Gadafi je 1. septembra prošle godine, na proslavi 40.godišnjice Libijske revolucije, odlikovao Tadića.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.