Bombardovanje u Libiji bilo tajna i za SAD

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombardovanje u Libiji bilo tajna i za SAD

Misteriozni vazdušni udari Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata na položaje ekstremista u Libiji bili su tajna i za SAD, bliskog saveznika i vojnog partnera obe zemlje.

Egipatski zvaničnici eksplicitno su američkim diplomatama opovrgli svaku vojnu ulogu u tim napadima, rekla su četiri visoka zvaničnika SAD, navodi Njujork tajms. Emirati nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komentarisali bombardovanje, ali su bili skloni da negiraju učešće SAD, prenosi Beta.

Državne novine Emirata objavile su juče izjavu ministra spoljnih poslova Anvara Gargaša u kojoj se navodi da su sve tvrdnje o ulozi Emirata u vazdušnim udarima u Libiji "skretanje u odnosu na libijsku želju za stabilizaciju i potiskivanje islamista".

Zvaničnici navode i da Emirati imaju jedne od najdelotvorniji vazdušnih snaga u arapskom svetu, zahvaljujući američkoj opremi i obuci.

Oni su obezbedili pilote, ratne avione i punjenje goriva u vazduhu, dok je Egipat bio zadužen za obezbeđivanje baza iz kojih će krenuti napadi na Tripoli, dodaje se u tekstu.

Od kako je prošle godine zbačen bivši predsednik Egipta Muhamed Mursi, nova egipatska vlada i njeni saveznici u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima sprovodili su širom tog regiona kampanju u medijima, politici i diplomatiji protiv islamističkih

grupa poput Muslimanskog bratstva.

S druge strane se nalaze, piše list, oni koji su usmereni protiv njih i podržavaju islamiste- Turska i Katar.

Američki zvaničnici kažu da su se Egipćani i Emiraćani bar još jednom ranije ujedinili u borbi protiv islamističkih grupa u Libiji.

Prethodnih meseci, navode američki zvaničnici, timovi specijalnih snaga koje operišu van Egipta, ali je moguće da su prevashodn sastavljeni od Emiraćana, uspešno su uništili jedan islamistički kamp nedaleko od istočnog libijskog grada Derna, uporišta ekstremista.

Nekoliko zvaničnika je prethodnih dana reklo da su američke diplomate bile besne zbog vazdušnih udara, navodeći da takva intervencija može samo dodatno da razbukti libijski sukob dok UN i Zapad pokušavaju da dođu do mirnog rešenja.

Zvaničnici kažu da je Vlada Katara već obezbeđivala oružje i podršku za islamiste u Libiji, tako da novi vazdušni udari predstavljaju promenu iz dosadašnje bitke preko posrednika u direktnu umešanost, a takođe bi mogli da podstaknu trku u naoružavanju.

"Ovo uopšte ne smatramo konstruktivnim", rekao je jedan viši američki zvaničnik.

"Na svakom poprištu, u Siriji, Iraku, Gazi, Libiji, čak i kada se radi o Egiptu, ove regionalne podele, sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na jednoj strani, i Katarom i Turskom na drugoj, potvrdile su se kao ogromna prepreka međunarodnim naporima da se reše te krize", ocenio je Majkl Dun, viši saradnik u Karnegijevoj fondaciji i bivši specijalista za bliski istok u Stejt departmentu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.