Bolja saradnja Srbije i Portugala

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja saradnja Srbije i Portugala

Portugalija bi volela da Evropski savet odobri Srbiji do kraja godine status zemlje kandidata za ulazak u EU, rekao ministar spoljnih poslova Portugala Luiš Amado tokom posete Beogradu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić zahvalio je portugalskom kolegi Luišu Amadu na nedavnoj ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentu njegove zemlje, kao i na stabilnoj i bezrezervnoj podršci Lisabona evrointegracijama zapadnog Balkana i Srbije.

Šef >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomatije Porugala Luiš Amado, u razgovoru sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem, konstatovao je napredak u odnosima vojske dve države i ministarstava odbrane.

Šutanovac je upoznao portugalskog ministra sa reformama u sistemu odbrane i procesom profesionalizacije Vojske Srbije, kao i sa učešćem u multinacionalnim operacijama UN i planovima za učešće u misijama EU.

"U prethodne četiri godine blisko smo sarađivali po svim pitanjima i danas želim da iskažem zadovoljstvo da su bilateralni odnosi Portugala i Srbije na jednom višem nivou nego što su bili u prošlosti", rekao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Amadom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu.

Portugalski ministar je istakao da bi njegova zemlja volela da Evropski savet odobri Srbiji do kraja godine status zemlje kandidata za ulazak u EU.

"Dosledno smo do sada podržavali Srbiju na putu ka EU, ratifikovali smo i SSP, i podržaćemo i u budućnosti sve inicijative Vlade Srbije u tom pravcu", poručio je Amado.

Šef srpske diplomatije je dodao da je sa portugalskim kolegom razgovarao o projektima iz domena ekonomije, o budućnosti Evrope i sveta.

"Portugal je značajna članica EU. Zbog toga što je trenutno i članica Saveta bezbednosti UN podelili smo mišljenje o svim pitanjima kojima se trenutno bavi SB, uključujući i ono najvažnije za nas, a to je pitanje Kosova i Metohije", naveo je Jeremić.

Amado je istakao da je u treću zvaničnu posetu Beogradu došao i da Srbiji prenese jedno "drugačije viđenje realnosti", kao i da joj pomogne da "sagleda realnost iz ugla drugih, iz ugla EU".

Šef portugalske diplomatije je ukazao i na svoju blisku saradnju sa Jeremićem u prethodnim godinama, kao i na značajnu Jeremićevu diplomatsku ulogu.

"Intenzivno smo sarađivali u poslednjih nekoliko godina, svuda gde bih išao, Vuk Jeremić je već bio tamo, ili je trebalo da dođe ili je odlazio", rekao je Amado.

Posetu Beogradu, Luiš Amado je započeo susretom sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović. Na tom sastanku je ocenjeno da je parlamentarna saradnja izuzetno značajna za unapređenje bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

"Jača saradnja parlamenata pruža osećaj sigurnosti i za ekonomski sektor, što vodi i novim oblicima saradnje, kao i investicijama portugalskih kompanija u Srbiji, a i obrnuto", istakao je Amado.

Amado je zahvalio predsednici Skupštine na ličnom angažmanu u promovisanju dobrih odnosa Srbije i Portugala, naročito na parlamentarnom nivou.

Amado je u razgovoru izrazio zahvalnost Srbiji na podršci za izbor Portugala za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN.

"Mi se nalazimo u veoma kompleksnoj i teškoj situaciji. Zbog toga je za nas kao nestalnu članicu Saveta bezbednosti veoma važno da čujemo mišljenje Srbije o pojedinim kriznim temama i konfliktima", dodao je portugalski ministar.

Slavica Đukić-Dejanović je podsetila da je pre dve godine između parlamenata Srbije i Portugala potpisan Memorandum o saradnji i najavila da će delegacija Narodne skupštine u junu posetiti Lisabon.

Predsednica Skupštine naglasila je da se 2011. godine navršava 100 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, što će se svečano obeležiti postavljanjem ploče na nekadašnjoj zgradi Ambasade Srbije u Lisabonu u kojoj je radio Jovan Dučić, istaknuti srpski pesnik i diplomata, navedeno je u saopštenju.

Portugalski ministar će se tokom dana sastati i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a za sutra je predviđen susret sa potpredsednikom vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.