Izvor: B92, 30.Mar.2009, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bašir na samitu Arapske lige

Doha -- Predsednik Sudana Omar Hasan al-Bašir doputovao je u Dohu na samit Arapske lige, prkoseći optužnici Međunarodnog krivičnog suda podignutoj protiv njega.

Bašira, koji je posetio Egipat, Eritreju, Libiju i Etiopiju, otkako je sud u Hagu 4. marta izdao nalog za njegovo hapšenje, na aerodromu su dočekali katarski emir Šeik Hamad bin Kalifa al-Tani i generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Libijski lider Moamer Gadafi nazvao je optužnicu protiv Bašira "terorizmom (zemalja) prvog sveta".

"Nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje predsednika Bašira jeste pokušaj zapada da ponovo kolonizuje svoje bivše kolonije", rekao je Gadafi, koji sada predsedava Afričkoj uniji, novinarima u etiopijskoj prestonici Adis Abebi.

"To je praksa terorizma (zemalja) prvog sveta. Nije pošteno da aktuelni predsednik neke države bude uhapšen. Zbog toga se sve zemlje trećeg sveta suprotstavljaju nalogu Međunarodnog krivičnog suda" za hapšenje Bašira, rekao je Gadafi.

Katar nije među 108 država koje su potpisale Rimski statut o formiranju MKS-a.

Sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje Bašira zbog zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina u Darfuru, gde je, prema procenama međunarodnih stručnjaka, u sukobima u poslednjih šest godina ubijeno više od 200.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sudanski predsednik doputovao u Katar na samit Arapske lige

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2009, 22:37

Sudanski predsednik Omar al-Bašir, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom optužen za zločine u Darfuru, danas je doputovao u Katar gde će učestvovati na samitu Arapske lige, javile su danas svetske agencije. Međunarodni krivični sud je 4 ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.