Banda opljačkala migrante na Sredozemnom moru

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Maj.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banda opljačkala migrante na Sredozemnom moru

Naoružana banda je na Sredozemnom moru opljačkala grupu od 129 migranata dok su putovali iz Libije ka Evropi, saopštile su danas libijske vlasti.

Napadači su gliserom u petak prišli gumenom čamcu s migrantima i oteli im sve što su imali, kao i motor čamca, i ostavili ih pet nautičkih milja od grada Zuare, na zapadu Libije, rekao je za AFP portparol Ratne mornarice Livije, generala Ajub Kasem.

Prepušteni moru, bez motora, 129 migranata, među kojima i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dvoje dece, čekali su satima dok ih nije uočio ribar koji je pozvao Obalsku stražu da ih spase.

Ti migranti su iz Gambije, Nigerije i drugih zemalja podsaharske Afrike.

Krijumčari ilegalnih imigranata koriste se haosom u Libiji od zbacivanja Moamera Gadafija 2011. godine. Većina polazaka je sa zapada, ka Italiji, udaljenoj 300 kilometara.

Više od 24.000 imigranata je iz Libije prešlo u Italiju za prva tri meseca ove godine, prema podacima Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, dok ih je u istom periodu 2016. godine bilo 18.000.

Prošle godine je u Evropu, uglavnom do italijanske obale, stigla 181.000 migranata, od čega 90 odsto preko Libije.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.