BORBENI AVIONI ARAPSKIH EMIRATA SPREMNI ZA LIBIJU

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORBENI AVIONI ARAPSKIH EMIRATA SPREMNI ZA LIBIJU

RIM - Šest borbenih aviona F-16 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ključnog saveznika SAD, sleteli su danas u italijansku bazu i čekaju da se uključe u koalicionu akciju sprovođenja zone zabrane leta nad Libijom.

Avioni su sleteli u bazu na Sardiniji, gde je ranije stigao i jedan avion za logistiku, preneo je AFP.

Neslaganje sa Bahreinom

UAE saopštili su u četvrtak da će u vojnu operaciju koalicionih snaga u Libiji poslati svojih šest aviona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tipa F-16 i isto toliko aviona "miraž" koji će, prema saopštenju, učestvovati u patrolama.

Bivši komandant vazduhoplovnih snaga UAE izjavio je prošle sedmice da je njegova zemlja odložila raspoređivanje svojih snaga u akciji u Libiji zbog neslaganja sa Zapadom oko nemira u Bahreinu, gde šiiti demonstriraju protiv sunitske kraljevske porodice.

Francuski avioni bombardovali zapadni deo Libije

Francuski avioni bombardovali su danas posle podne libijska oklopna vozila i jedno veliko skladište oružja, saopštio je večeras Generalštab francuske vojske. Vazdušni napadi su vođeni na području Misurate i Zintana, na zapadu Libije, dodao je Generalštaba ne navodeći druge detalje. Belgijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su belgijski lovci bombarderi dejstvovali su popodne na ciljeve u Libiji. To je prvo angažovanje belgijskih aviona u okviru međunarodne koalicije u vojnoj intervenciji u Libiji koja je počela 19. marta. "Ciljevi su pogođeni" i "nikakve kolateralne žrtve", nisu konstatovane, saznaje iz zvaničnih izvora agencija Belga. Drugi detalji nisu saopšteni. Belgija je stavila na raspolaganje međunarodnoj koaliciji šest bombardera F-16.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.