Izvor: Politika, 11.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA sprečila izvoz oružja za Libiju

Posrednik u isporuci oružja je na crnoj listi UN, kaže Mlađan Dinkić

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da je izvoz oružja iz fabrike „Zastava oružje” iz Kragujevca u Libiju sprečila Bezbednosnoinformativna agencija (BIA), jer je posrednik u isporuci tog oružja na crnoj listi UN.

– Izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oružja nije sprečilo ni Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, ni Ministarstvo spoljnih poslova, već BIA – rekao je Dinkić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da je BIA sprečila taj izvoz jer postoji međunarodna poternica za posrednikom u isporuci oružja, ali nije mogao da kaže ime tog čoveka, uputivši novinare na BIA, prenosi Tanjug.

Prema pisanju štampe, sumnja da je posrednik u tom poslu preduzeće „Melvale” koje je registrovano na Sejšelskim ostrvima i čiji je vlasnik Slobodan Tešić koji je pre nekoliko godina bio umešan u ilegalni izvoz naoružanja u Liberiju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da se pri davanju dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme poštuju domaći i međunarodni zakoni i da u toj oblasti postoji osam evropskih kriterijuma.

– Postojanje dokaza o nepoštovanju zakonske regulative Srbije i opravdane sumnje o umešanosti pojedinaca u kršenju embarga UN na uvoz oružja, dovode do odbijanja predmetnog zahteva odnosno povlačenja već izdate dozvole – navedeno je u saopštenju.

Prema Zakonu o spoljnoj trgovini, za izdavanje izvoznih dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme, kao i robe dvostruke namene nadležno je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstava odbrane i spoljnih poslova i mišljenja MUP-a. Predmet izvozne kontrole nije samo krajnji korisnik, već je to svaki učesnik u spoljnotrgovinskom poslu – od proizvođača, preko izvoznika ili posrednika do špeditera.

B. M. M.

[objavljeno: 12/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.