BAŠ KAO I PETAR VELIKI PRE NJEGA Putinov plan u Libiji izazvao jezu na Zapadu, Moskva ovim potezom na korak do kontrole Mediterana

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2024, 17:06

"BAŠ KAO I PETAR VELIKI PRE NJEGA" Putinov plan u Libiji izazvao jezu na Zapadu, Moskva ovim potezom na korak do kontrole Mediterana

Pored Tobruka, druge luke koje bi Moskva mogla da koristi kao pomorske baze su Sirt i Ras Lanuf, kaže Harčaui.

U Italiji rastu strahovi da će Rusija razmestiti nuklearne podmornice u pomorskoj luci koju namerava da uspostavi u istočnoj Libiji, što bi dramatično povećalo ruski uticaj u centralnom Mediteranu i praktično značilo razmeštanje nuklearnog oružja na južnom krilu Evrope.

Ove nedelje, zamenik ruskog ministra odbrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Junus-bek Jevkurov, doputovao je u svoju četvrtu posetu od prošlog avgusta generalu Halifi Haftaru, vojnom vođi koji vlada istočnom Libijom. Njih dvojica su navodno razgovarali o otvaranju ruske pomorske baze u Tobruku, koja bi bila još jedna ruska baza u istočnom Mediteranu, zajedno sa onima u Tartusu i Latakiji u Siriji.

- Verujem da će Rusi želeti da daju prioritet razmeštanju nuklearnih podmornica u Tobruku, a ne površinskim brodovima. Sirijske baze su pod nadzorom britanske vojne baze u Akrotiriju na Kipru, ali ako Rusi mogu da isplove iz Tobruka, mogu da izbegnu tu pažnju - kaže Vinćenco Kamporini, bivši šef italijanskih oružanih snaga i analitičar istraživačkog centra Istituto Affari Internazionali (IAI).

Enriko Borgi, italijanski poslanik i član obaveštajnog odbora italijanskog parlamenta, izjavio je da ruski interes za Tobruk nije misterija i da je to deo Putinove želje za lukama u toplim vodama, baš kao i Petar Veliki pre njega.

- Mislim da će trenutna ambicija biti da se tamo pošalju nuklearne podmornice, poput slanja raketa na Kubu 1962. godine. Razmeštanje podmornica nekoliko stotina kilometara od zemalja NATO-a neće biti dobro za bezbednost - rekao je za Borgi za Tajms.

Uprkos tome što ga je obučavala CIA, Haftar je sklopio savez sa Moskvom, uz pomoć plaćenika iz Vagner grupe, tokom neuspešnog pokušaja da zbaci vladu u Tripoliju, koja upravlja zapadnom Libijom.

Sa 800 do 900 ruskog osoblja koje se trenutno nalazi u istočnoj Libiji i pomaže Haftaru da upravlja svojim sistemima PVO, veze sa Moskvom jačaju dok Rusija preuzima komandu nad operacijama Vagnera nakon pogibije Jevgenija Prigožina, osnivača i komandanta grupe plaćenika, u avionskoj nesreći letos.

- U zamenu za rusku zaštitu, Haftar mora da isporuči različite usluge, uključujući nekretnine, u vidu vojnih baza. U ovom trenutku Moskva želi da dobije stalan pristup libijskoj pomorskoj bazi. Mediteran je Putinova opsesija već 20 godina. kao deo njegovih pokušaja da ojača ruske snage na južnom krilu NATO-a - rekao je Džalel Harčaui, analitičar londonskog istraživačkog centra Royal United Services Institute (RUSI).

Pored Tobruka, druge luke koje bi Moskva mogla da koristi kao pomorske baze su Sirt i Ras Lanuf, kaže Harčaui.

- Tobruk je možda preblizu Egiptu za Kairo - dodao je on.

Misteriozno uništenje dva ruska transportna aviona u istočnoj Libiji prošle godine, verovatno u napadu dronom, neki analitičari pripisuju SAD.

- Libija se pokazala kao savršena odskočna daska za Rusiju u Africi, jer nastoji da obezbedi svoje vojno prisustvo u Sudanu i Maliju, kao i, potencijalno, u Nigeru, Čadu i Burkini Faso, gde Moskva ima ambicije - kaže Harčaui.

Ni Mali, ni Niger, ni Burkina Faso nisu bili prisutni u Rimu na samitu o investicijama u Africi, koji je u ponedeljak organizovala italijanska premijerka Đorđa Meloni da bi obuzdao migracije sa tog kontinenta.

- Putin sada ima izvesnu kontrolu nad čitavom migrantskom rutom od Gvinejskog zaliva do Sredozemnog mora i mogao bi da uključi i isključi taj tok kao slavinu, utičući na to ko će da stigne u Italiju, a zatim u Kale - zaključio je Borgi.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.