Avioni menjaju odnos snaga

Izvor: Politika, 27.Mar.2011, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avioni menjaju odnos snaga

Libijske snage se povukle iz Adždabije, 130 kilometara jugozapadno od Bengazija

Od našeg specijalnog izveštača

Tripoli– Zvanični Tripoli priznao je da su njegove snage napustile gradić i terminal Adždabiju, nekih 130 kilometara jugozapadno od Bengazija.Tripoli tvrdi da je bombardovanje koalicionih snaga bilo toliko žestoko da su njegove trupe morale da se povuku oko 40 kilometara južnije.

Sledeća bitka verovatno će se voditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko gradića Brega, gde se takođe nalazi važan naftni terminal.Odmah iza Brege je Ras Lanuf. Gubitak Adždabije i povlačenje libijske vojske iz tog gradića direktna je posledica zapadne tehnološke prednosti. Jer,zapadni avioni nesmetano dejstvuju noću, imaju precizne sisteme i navođenja i gađanja i sve se ovo polako pretvara u prave ratne video-igrice.

Bilo kakav manevar libijskih kopnenih snaga u uslovima otvorene pustinje odmah je vidljiv. Po pozivu sa specijalnog vazduhoplova tipa „J-star“, koji precizno beleži sve pokrete na zemlji, dakle kada operatori na američkom „J-staru“ uoče da je neki tenk libijske vojske upalio motor, avionima „rafal“ i „tajfun“ treba oko sedam minuta da stignu i unište taj tenk.

Borbena avijacija koalicionih snaga u operaciji „Odisejeva zora“ danonoćno nemilosrdno bombarduje sve vojne ciljeve Gadafijevih snaga ne samo u području gde se vode borbe već širom Libije. Tako su prošle noći gađani magacini libijske vojske u blizini grada Sirta i jedna kasarna istočno od Tripolija.

Zapadni avioni, zapravo, ciljano bombarduju sva ona mesta i područja gde Gadafi ima podršku stanovništva. Koliko sve to sada ima veze sa „zonom zabranjenog letenja“, naravno, druga je priča.

Libijsko ratno vazduhoplovstvo već danima ne leti, od prvog trenutka uvođenja „zone zabranjenog letenja“. Nešto zbog toga što su tehnološki inferiorni u odnosu na zapadne avione, a nešto i zbog toga što je zapadna avijacija uništila bombama „durandal“ skoro sve postojeće aerodromske piste.

Iznenađujuća jeste i činjenica da libijska protivvazdušna odbrana nije lansirala, barem ne do sada, nijednu PVO raketu protiv zapadne avijacije, a Libijci poseduju PVO raketne sisteme koji možda sada tehnološki ne mogu da postignu i neke rezultate, ali mogu da stvore pometnju u redovima zapadne vazduhoplovne koalicije. Ovako se francuski i britanski avioni noću praktično šetaju libijskim nebom.

Da li pukovnik Gadafi sada plaća kašnjenje u modernizaciji svoje vojske, pre svega PVO? Naravno, tu je i pitanje koliko je od sve njegove borbene tehnike, koja postoji na papiru, u stvari ispravno? Da li i ono što još ima čuva za obračun s pobunjenicima? Recimo da najbolja jedinica libijske vojske, 32. brigada, još uopšte nije uvedena u borbe i da niko ne zna gde je ona sada.

Libijska ratna mornarica ima rakete obala-more CSS-N-3, sovjetske proizvodnje i dometa do 100 kilometara, a nijedna raketa još nije lansirana na ratne brodove zapadne koalicije koji krstare blizu libijskih teritorijalni voda.

Prelazeći danas tunisko-libijsku granicu kod Ras Džedire, primetio sam ogromno šatorsko naselje izbeglica iz Libije, većinom građana Bangladeša, koji očekuju da njihova država učini nešto za njihovu evakuaciju. Hiljade šatora u pustinji, higijena ne postoji i ako tu uskoro ne bude kuge i kolere biće to pravo čudo. Srećom, dnevna temperatura još nije visoka.

Libijski vojnici-graničari s „kalašnjikovima“, ali i s austrijskim puškama „štajer“ nisu bili posebno zabrinuti, rutinski su gledali pasoše. Pored mene su bile kolege iz tv Si-Bi-Si.

„Ok, ’Politika’, vi ste iz Srbije, možete odmah da uđete“, rekao mi je graničar. Ipak, nisam hteo da pođem dok ne vidim šta će biti s kolegama iz Si-Bi Sija. Pregledali su im opremu, svaki delić su morali da pokazuju i to je potrajalo punih dva sata. Putem za Tripoli na benzinskim pumpama redovi automobila u čekanju. To je mesto gde se prvo prepoznaju sankcije i rat. Ček-pointi mnogo češći nego pre deset dana, ali lica vojnika i policajaca deluju opušteno.

Bilo je kasno po podne kada sam ušao u Tripoli, deca su još bila na ulicama. Šta li će ove noći biti bombardovano...

Miroslav Lazanski

objavljeno: 27.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.