Amerikanci i Evropljani traže sporazum o Libiji

Izvor: Akter, 19.Sep.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci i Evropljani traže sporazum o Libiji

Sjedinjene Amneričke Države i pet evropskih zemalja - Francuska, Italija, Nemačka, Španija i Velika Britanija, pozvale su u petak Libijce da se do kraja septembra dogovore o vladi nacionalnog jedinstva, da bi se time omogućila ekonomska i bezbednosna pomoć toj zemlji u haosu.

"Neophodno je do 20. septembra rešiti niz pitanja, a posebno utvrditi kandidate za vladu nacionalnog jedinstva", piše u saopštenju vlada šest zemalja koje je podelilo Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
"Taj paket moraju odobriti strane pre kraja septembra, tako da se vlada može postaviti što je pre moguće, a najkasnije 21. oktobra što očekuju svi Libijci", piše u saopštenju.

Bernardino Leon, izaslanik UN za Libiju, utvrdio je 20. septembar kao krajnji rok za postizanje dogovora parlamenta sa sedištem u glavnom gradu, Tripoliju koji je u rukama koalicije milicija (Fajr Libija), i parlamenta u Tobruku, na istoku Libije, koji priznaje međunarodna zajednice.

Neuspeh uoči 70. zasedanja Generalne skupštine UN dovešće izaslanika Leona do toga da okonča svoju misiju koju je preuzeo pre godinu dana, 1. septembra 2014. godine.

"Vreme je da Libija reši svoje kritične humanitarne, ekonomske i bezbednosne izazove, uključujući i jačanje kriminalnih organizacija koje se bave švercom i trgovinom ljudima", ukazuje šest vlada.

"Međunarodna zajednica je spremna da pruži ekonomsku i bezbednosnu pomoć posle ujedinjenja Libije, čim njena nova vlada bude postavljena", piše u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.