Amerika ne zna s kim sarađuje

Izvor: Blic, 01.Apr.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika ne zna s kim sarađuje

TRIPOLI - Tim agenata CIA koji je otišao u Libiju sa ciljem spasavanja pilota američkog borbenog aviona F-15 oborenog na početku savezničke intervencije, sada ima novi zadatak - da stupi u kontakt sa vođstvom pobunjenika i prouči da li ih i kako treba naoružati. Takođe, pre nego što im „kalašnjikove“ zameni težim naoružanjem, Pentagon bi trebalo da se uveri da to oružje neće otići istim onim Libijcima koji su se u ime Al Kaide borili protiv saveznika u Iraku i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bili na obuci u Avganistanu i Sudanu.

Ahmed Bani, jedan od sedmorice pukovnika libijske vojske koji su se pre mesec i po dana, na početku nemira u Bengaziju, okrenuli protiv Moamera el Gadafija i stali na stranu pobunjenika, tvrdi da nije tačno da su Al Kaidini borci uključeni u pokušaj svrgavanja libijskog vođe.

„Mi u Libiji nemamo takvu organizaciju, pošto je njihova kultura drugačija od naše. Ukoliko je i bilo Libijaca koji su bili povezani sa Al Kaidom širom sveta i ukoliko su oni sada u Libiji, oni se sada bore za Libiju”, kaže Bani koji je preuzeo ulogu portparola pobunjenika.

Njegov prilično neubedljivi demanti usledio je posle još nejasnije izjave admirala Džejmsa Stavridisa, američkog komandanta u NATO, koji je rekao da obaveštajni podaci ukazuju na to da među libijskim pobunjenicima ima uticaja Al Kaide i Hezbolaha, organizacije islamskih fundamentalista sa bazom u Libanu.

„Videli smo mnogo toga u obaveštajnim podacima, ali u ovom trenutku ja nemam dovoljno detaljnih informacija da kažem da li među pobunjeničkim snagama ima značajnog prisustva Al Kaide i drugih terorista”, rekao je Stavridis.

Mnogo konkretniji bio je Al Kaidin komandant Jahja al Libi, koji je poreklom Libijac i čija trenutna lokacija nije poznata, a koji je zvao na ustanak protiv Gadafija. Odeljak Al Kaide nadležan za severnu Afriku obavezao se da će učiniti sve u svojoj moći da pomogne ustanicima. Vilijam Hejg, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, rekao je da njegova vlada još nije donela odluku o naoružavanju pobunjenika i da želi da zna „da li postoje bilo kakve veze sa Al Kaidom”.

Međutim, za odluku o tome da li da teškim oružjem snabdeju pobunjenike, saveznicima će biti važno i da pažljivo istraže kojem plemenu određena grupa ustanika pripada. Sadašnji sukob u Libiji zapravo je nastavak neuspešnog državnog udara pobunjenika sa istoka zemlje, naklonjenog radikalnom islamu, koji je pokušan 1993. godine, a u osnovi je netrpeljivost između Gadafijevog plemena Kadadfa i plemena Magariha i Varfala. Iz prvog potiče Abdelbaset Ali al Megrahi, poznatiji kao „bombaš iz Lokerbija”, dok je drugo pleme najbrojnije u Libiji i ima milion pripadnika. Saveznik Varfale je i pleme Al Zintan, koje drži grad Zintan, jedan od prvih koji se podigao u sadašnjem ustanku protiv Gadafija. Istočna plemena su na tron Libije 1951. postavila kralja Idrisa, nakon što su odigrala ključnu ulogu u oslobađanju zemlje od italijanske okupacije. Idris je izabran i zato što je bio unuk Saida Muhameda ibn ali as Senusija, osnivača ekstremnog vehabijskog pokreta u Saudijskoj Arabiji.

Bez obzira na o do kakvih će zaključaka doći operativci CIA, jasno je da je većina stanovništva na istoku zemlje naklonjena islamskom fundamentalizmu.

Odbegli šef diplomatije može da otkrije mnoge tajne

Musa Kusa, šef libijske diplomatije, koji je u sredu iznenada otkazao poslušnost Gadafijevom režimu i pobegao u London, mogao bi tamo da se suoči sa ozbiljnim optužbama. Tamošnja javnost ga tereti za učešće u bombaškom napadu u avionu iznad Lokerbija u kome je stradalo 270 ljudi, kao i za ubistvo policijake Ivon Flečer, koja je 1984. godine usmrćena hicima iz vatrenog oružja ispred libijske ambasade u Londonu.

Najnoviji disident Gadafijevog režima je britanskom establišmentu poznat odavno, kao libijski ambasador koji je u Londonu službovao između 1979. i 1980. godine, kada je proteran iz Britanije. Odmah je postavljen na mesto šefa libijske obaveštajne službe na čijem je čelu proveo čitavih 15 godina. U isto vreme, Britaniju je potresao libijski terorizam.

Zasad je izvesno da Kusa neće dobiti imunitet od britanskog ili internacionalnog pravosuđa, što je izjavio i sam Vilijam Hejg, britanski šef diplomatije. On je potvrdio da se Kusa, koji je u Britaniju doputovao privatnim avionom iz Tunisa, nalazi na sigurnom mestu u Londonu gde svojevoljno razgovara sa britanskim zvaničnicima, uključujući tu i osoblje britanske ambasade u Tripoliju, koja je trenutno izmeštena u prestonicu Ujedinjenog Kraljevstva. Očekivanja su velika, a britanski mediji već spekulišu da će Kusa predstavljati izuzetan i nepresušan izvor obaveštajnih infomacija o najužem krugu Gadafijevih saradnika. To je juče potvrdio i „Vikiliks", koji tvrdi da bi Amerikanci mogli na njega da se oslone. Na put tome bi mogla da stane jedino oštra reakcija libijskog pobunjeničkog rukovodstva koje je zahtevalo od Britanije da Kusu deportuje u Libiju gde bi mu bilo suđeno za masakre i zločine protiv čovečnosti. Pobunjenici su Kusu označili kao veoma bliskog Gadafijevog saradnika koji je odgovoran za ubistva opozicionara.

Povezane vesti: Gadafi: Situacija u Libiji van kontrole Zapada Gadafijeve snage oterale pobunjenike iz Ras Lanufa NATO izveo četiri leta nad Libijom, a SAD dve stotine Gadafiju egzil u zamenu za povlačenje sa vlasti Operacija u Libiji košta SAD 550 miliona dolara
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.