Kineska kompanija Lenovo kupuje nemački Medion

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska kompanija "Lenovo" kupuje nemački "Medion"

HONG KONG - Računarska kompanija "Lenovo" iz Narodne Republike Kine najavila je danas kupovinu nemačke kompanije "Medion AG" iz Esena, vodećeg prodavca personalnih računara, multimedijskih proizvoda, usluga mobilnih komunikacija i potrošačke elektronike.

Kupovina će, kada bude završena, udvostručiti tržišni udeo "Lenovo" u Nemačkoj i učiniti tu kompaniju trećom najvećom računarskom kompanijom na najvećem evropskom tržištu ličnih računara (PC). >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Zajedno, udružena kompanija imaće udeo na nemačkom tržištu PC, veći od 14 odsto i oko 7,5 odsto udela na tržištu zapadne Evrope.

Ujedinjene kompanije imaju želju da realizuju prednosti saradnje na globalnom nivou, uštede troškova i povećaju sinergiju na području nabavke, globalnog dobavljačkog lanca, razvoja softvera, kanala distribucije i proizvoda, kao i poslovnih modela inovacija.

U skladu s ugovorom, "Lenovo" će početi s javnom ponudom za sve preostale javne deonice kompanije "Meidona" u iznosu od 13 evra po deonici.

Ponuđena cena predstavlja 29 odsto premije na prosečnu zaključnu cenu za prethodnih 30 kalendarskih dana, a 27 odsto premije na prosečnu zaključnu cenu za prethodnih 90 kalendarskih dana.

U okviru posebnog ugovora, osnivač i predsednik "Mediona" Gerd Braman pristao je da ne učestvuje u javnoj ponudi, već da "Lenovu" proda 40 odsto vanrednih deonica kompanije, u iznosu od 13 evra po deonici.

Bramanu će biti isplaćeno 80 odsto od kupoprodajne cene u gotovini, a 20 odsto u deonicama "Lenova".

Javna ponuda je uslovljena minimalnim nivoom učešća od najmanje 15 odsto vanrednih deonica kompanije "Medion" u vlasništvu deoničara, osim Bramana, koji će ostati većinski deoničar kompanije, pošto će posedovati 20 odsto deonica.

Transakcija će biti finansirana iz postojećih novčanih sredstava "Lenova", a zatvaranje javne ponude očekuje se u trećem kvartalu ove godine.

Povezane vesti: Austrijanci kupuju Telekom, Nemcima prodaju VIP mrežu
Pogledaj vesti o: Lenovo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.