NASTAVAK OKRŠAJA Dramatično u Kumanovu, broj poginulih policajaca popeo se na osam

Izvor: Blic, 10.Maj.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASTAVAK OKRŠAJA Dramatično u Kumanovu, broj poginulih policajaca popeo se na osam

Sukobi policije i terorističkih grupa u Kumanovu i dalje traju. Helikopteri i bespilotne letelice od jutros nadleću grad, a za sada je život izgubilo osam policajaca, dok je ranjeno više od 30, a strahuje se da ima još žrtava. U gradu se danas čuju i sirene Hitne pomoći, prenose makedonski mediji, a od ranog jutra se iz pojedinih delova grada ponovo čuju pucnji. Deo grada "Divlje naselje" je i dalje evakuisan.

#Macedonia Il PM Gruevski visita i poliziotti feriti nei combattimenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << con un gruppo criminale a #Kumanovo. pic.twitter.com/y9sqIEkhaf— Lavdrim Lita (@lavdrimlita) May 10, 2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu povodom terorističkog napada u Kumanovu.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Takozvana Oslobodilačka narodna armija (ONA), koje je preuzela odgovornost za napad u Kumanovu, saopštila je danas da su njene oružane snage organizovane, sposobne i da imaju dovoljno sredstava za nastavak borbi.

"Situacija je i dalje dramatična, jutros između 6.30 i 7.30 bila su borbena dejstva, detonacije i pucnjava. Naše insajderske informacije, pošto odnos između lokalne samouprave i MUP-a nije na zavidnom nivou, su takve da su dva pripadnika MUP-a jutros teže ranjena, a možda su i u životno ugroženi", rekao je Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je Srbija spremna da zaštiti nacionalne i državne interese i da oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Stanovnici naselja Divo evakuisani su na sigurno.

Policija je od njih uzela parafinsku rukavicu kako bi proverili da li su učestvovavli u sukobima, javlja reporter RTS-a iz Kumanova.

Članica Evropskog parlamenta i visoka zvaničnica Socijaldemokratske partije u Sloveniji Tanja Fajon izrazila je danas žaljenje zbog gubitka života u Makedoniji i zabrinutost zbog aktuelne situacije u toj zemlji ističući da je važno zaustaviti nasilje.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zakazao je za danas sednicu Saveta za bezbednost Makedonije, na koju je pozvao i lidere opozicionih partija.

Po završetku sednice koja je zakazana za 17.00 časova, predsednik Ivanov obratiće se građanima Makedonije, prenose makedonski mediji.

Osim Ivanova, članovi Saveta su premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, odbrane Zoran Jolevski, šef diplomatije Nikola Poposki, te Veli Kreci, Fljora Kadriu i Naser Sejdini.

Na sjedicu su pozvani i predsednici opozicionih patrija Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev i Demokarske partije Albanaca Menhud Tači, te lider članice vladajuće koalicije Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti.

U okršaju sa teroristima u Kumanovu danas su poginula još dva makedonska policajca, čime se broj stradalih popeo na osam, javljaju makedonski mediji.

Televizija "Kanal 5" javlja da su ovi policajci poginuli od eksplozije, dok drugi mediji prenose da nije poznato da li su stradali sinoć ili jutros.

Jedan od poginulih nocas u #Kumanovo je I Srbin, Boban Ivanovic, pripadnik makedonskih specijalnih jedinica. pic.twitter.com/a5ik21Cp4K— Milan Dinic (@MilanDinic1) May 10, 2015

Prema najnovijim informacijama, u okršajima sa terorističkim grupama u Kumanovu stradalo je osam policajaca, a među njima je i Srbin Boban Ivanović.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Prema najnovijim informacijama, trenutno se u Kumanovu ne puca, iako je i dalje napeto, zbog pucnjave iz automatskog oružja koja se čula jutros.

Policija je raspoređena u gradu, ulice nisu blokirane, saobraćaj je normalizovan i prodavnice su otvorene, prenosi makedonska novinska agencija.

Pretpostavlja se da policija "čisti" kuću po kuću od naoružanih ljudi koji su još uvek na terenu.

Stanovnici Kumanova uznemireni su zbog nastavka sukoba i postoji velika vjerovatnoća da će napustiti svoje domove. Ulice su skoro prazne, prenosi portal "Kumanovo njuz".

Zbog sukoba policije i terorista u Kumanovu otkazan je maraton u Skoplju, a umesto njega održana je simbolična trka kroz grad, pišu makedonski mediji.

А има и уште позади. #SKMA2015 pic.twitter.com/x9mBQY5YXj— Darko Arsovski (@dArsovec) May 10, 2015

Наместо #SKMA2015 гнев и разочарување... а во меѓувреме pic.twitter.com/w4XI800hqv— Луна_ (@_Luna_1979) May 10, 2015

Pripadnici makedonskih policijskih snaga Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski (32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski poginuli su u okršajima sa terorističkom grupom u Kumanovu.

Podsetimo, akcija policije protiv terorističke grupe koja je, po navodima makedonskog MUP-a, u taj grad na severu zemlje došla "iz susedne zemlje" počela je juče rano ujutru, a još uvek nije okončana.

Jutros je povređeno tri policajca u Kumanovu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.