ŽIRI PROTIV PUBLIKE Predstavi „Kazimir i Karolina“ šest ardaliona užičkog JPF

Izvor: Blic, 15.Nov.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽIRI PROTIV PUBLIKE Predstavi „Kazimir i Karolina“ šest ardaliona užičkog JPF

Predstava „Kazimir i Karolina“ Ateljea 212 ubedljivi je pobednik sinoć završenog 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu koji je ove godine igran pod motom „No passaran?“. Publika je, međutim, drugačije birala, pa je najvišu ocenu dala predstavi „Svrati reče čovek, ili san o zavičaju“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Predstava koja je u konkurenciji sedam viđenih ostvarenja iz teatarske produkcije Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH od užičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << publike dobila najmanju ocenu je šest od devet festivalskih nagrada aradaliona.

Uz priznanje za najbolju predstavu, „Kazimir i Karolina“ osvojili su ardalione za režiju koju potpisuje Snežana Trišić, scenografiju koju je osmislio Darko Nedeljković i kostim u izboru Maje Mirković. Nebojša Ilić koji je u pobedničkom komadu tumačio lik Šircingera proglašen je najboljim glumcem, dok su njegove koleginice Jelena Đokić i Katarina Žutić u ulogama Karoline odnosno Erne, ravnopopravno podelile nagradu za najbolju glumicu JPF-a.

Najbolja predstava: „Kazimir i Karolina“ Atelje 212

Režija: Snežana Trišić, „Kazimir i Karolina“

Glumac: Nebojša Ilić, „Kazimir i Karolina“

Glumica: Jelena Đokić i Katarina Žutić, „Kazimir i Karolina“

Scenografija: Darko Nedeljković, „Kazimir i Karolina“

Kostim: Maja Mirković, „Kazimir i Karolina“

Epizodna uloga: Vedran Živolić, „Rani naslov Antigona“

Mladi glumac: Jovana Gavrilović, „Razbijeni krčag“

Specijalni ardalion: „Životinjska farma“ HNK Rijeka

Ardalion za epizodnu ulogu poneo je hrvarski glumac Vedran Živolić koji je u predstavi koja je zatvorila Festival „Radni naslov Antigona“ Zagrebačkog kazališta mladih igrao Hemona.

Najboljim mladim glumcem proglašena je Jovana Gavrilović za igru u komadu „Razgijeni krčag“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl Zajca koje je u Užicu izvelo Orvelovu „Životinjsku farmu“ dodeljen je specijalni ardalion za scenski dizajn.

Pobednik 20. JPF-a po izboru publike je „Svrati reče čovek, ili san o zavičaju“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica koja je „zaradila“ ocenu 4,64. Ako se vrednovanje užičke predstave može i tumačiti naklonošću domaće publike, interesantno je da „Urnebesna tragedija“ Crnogorskog narodnog pozoriša iz Podgorice koju je gledalište nagradilo ocenom 4,55 nije dobila nijednu nagradu.

- Kriterijumi žirija i publike su različiti. Predstava „Kazimir i Karolina“ je veoma zahtevnog pozorišnog jezika što je jedan od njenih najvećih kvaliteta - obrazložio je predsednik žirija teatrolog dr Ivan Medenica.

“Svrati, reče čovek” (Narodno pozorište Užice) 4,64

“Urnebesna tragedija (Crnogorsko narodno pozorište) 4,55

“Razbijeni krčag” (Jugoslovensko dramsko pozorište) 4,53

“Radni naslov Atigona" (Zagrebačko kazalište mladih) 4,35

“Životinjska farma” (Hrvatsko narodno kazalište Rijeka) 4,15

“Divlje meso” (Narodno pozorište Sarajevo) 4,03

“Kazimir i Karolina" (Atelje 212) 3,96

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kazimir i Karolina najbolja na 20. festivalu u Užicu

Izvor: Studio B, 15.Nov.2015

Predstava Ateljea 212 "Kazimir i Karolina" Edena fon Horvata u režiji Snežane Trišić osvojila je šest nagrada "Ardalion" na završenom 20. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu "Bez prevoda", koji je ove godine organizovan pod sloganom "No pasaran?"...Predstava Ateljea 212 osvojila je nagradu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.