Dušan Kovačević svome Šapcu

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Kovačević svome Šapcu

"Posle pedeset godina-Dušan Kovaćević i prijatelji" - naziv je poetske večeri kojom je završena revija Kovačevićevih predstava u Šabačkom pozorištu.
Za osam dana, odabrana publika u rodnom gradu čuvenog pisca, imala je jedinstvenu priliku da vidi njegova najbolja ostvarenja u izvođenju Zvezdara teatra, Ateljea 2012, beogradskog Narodnog i Crnogorskog pozorišta iz Podgorice. U Šabačko pozorište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ušao sam još kao dečak pre 60 godina. Tada sam gledao predstavu a potom sam učio ne samo ovde, već u muzeju i biblioteci i došao sam da se odužim , jer sam iskustvo i znanje koje sam poneo iz Šapca pominjao u svojim knjigama-ispričao je Dušan Kovačević tokom dirljive poetske večeri.

Njegovim dolaskom, Šabac dobija novi časopis, a ponovo i nacionalni pozorišni festival.
"Ova smotra je priča o mojim komadima koji su rasuti po drugim pozorištima, neki su igrani i ovde, odnosno većina je odigrana u Šabačkom pozorištu i moram da kažem da moramo sami da se izborimo za neku svoju slobodu i za neka svoja prava i da ne možemo da čekamo da neko nešto uradi za nas. Meni je drago da se posle 50 godina, kako se i zove ovo veče vraćam u kuću u kojoj sam prvi put bio I nekako je simbolično da se taj krug zatvori posle pola veka", kaže Dušan Kovačević.
Veče poezije koja se čita i peva bilo je vremeplov sa posebnim emocijama, veče lepog humora i neodoljivog šarma.
"Pošto je on izuzetno duhovit čovek I privatno, svaki susret sa njim me raduje, ovaj večeras, pogotovo!", kaže Tihomir Stanić, glumac.
Izuzetan događaj propraćen burnim aplauzima, završen je humanim gestom, jer je sav prihod namenjen Ustanovi za decu i mlade sa autizmom, ali to nije sve .
Dušan Kovačević poklonio je Šapčanima pisaću mašinu na kojoj su nastala njegova dela a koja će ubuduće krasiti stalnu postavku ovdašnjeg Narodnog muzeja.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ŽIRI PROTIV PUBLIKE Predstavi „Kazimir i Karolina“ šest ardaliona užičkog JPF

Izvor: Blic, 15.Nov.2015

Predstava „Kazimir i Karolina“ Ateljea 212 ubedljivi je pobednik sinoć završenog 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu koji je ove godine igran pod motom „No passaran?“. Publika je, međutim, drugačije birala, pa je najvišu ocenu dala predstavi „Svrati reče čovek, ili san...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.