U Parizu otvorena izložba o Kosovu i Metohiji

Izvor: N1 televizija, 06.Sep.2016, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Parizu otvorena izložba o Kosovu i Metohiji

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba "Kosovo i Metohija - 10 koraka", na kojoj su predstavljeni eksponati srpskog kulturno-istorijskog i duhovnog nasleđa.

Otvaranju je prisustvovao i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je istakao da su predstavljeni "neprocenjivi eksponati" iz srpskog kulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i duhovnog nasleđa, prenela je Radio-televizija Srbije.

"Predstavili smo plašt kneza Lazara, njegov pečat, odeću iz 12. i 13. veka koje su nosile srpske dame, doneli smo i kopije tapija i povelja srpskih manastira, koje govore o tome da je to prostranstvo sastavni deo našeg nacionalnog identiteta", rekao je Đurić.

On je u izjavi za RTS dodao da su otvaranju postavke prisustvovali i predstavnici zemalja koje odlučuju i o sudbini KiM i da će u naredne dve sedmice imati priliku da se uvere "o srpskom i istorijskom karakteru naše južne pokrajine".

Upitan o najavama iz Prištine da će ponovo pokušati da aplicira za prijem Kosova u Oranizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), Đurić je odgovorio da će Srbija nastaviti da se bori.

"Naša borba neće prestati, jer mi i kao država i kao narod počivamo na KiM. Na tome počiva naš identitet i to je ono štu ujedinjuje i Srbe u Beogradu i u Boki Kotorskoj i u Sidneju i gde god da žive... i nastavićemo da podstičemo sve u međunarodnoj zajednici da se upoznaju sa onim što je istina, o našoj sudbini i životu i stradanju na KIM", rekao je Đurić.

Prošlogodišnji zahtev Kosova za prijem u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije u Parizu nije dobio dovoljan broj glasova.

Otvaranju postavke prisustvovao je i ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković, koji je rekao da "oni koji pokušavaju da nam otmu KiM ne mogu nikada da prirede ovakvu izložbu". On je rekao da je interesovanje za izložbu veliko i da su na otvaranju bili prisutni mnogi ambasadori, uključujući i zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.