Izvor: RTS, 14.Maj.2021, 21:15

Reditelj Frank Kastorf za RTS: Pozorište je mesto oslobađanja od straha

Jedan od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja Nemac Frank Kastorf režiraće predstavu u Beogradskom dramskom pozorištu. Prvi put radi van Zapadne Evrope. Važi za kritičara savremenog društva i smatra da je pozorište mesto oslobađanja od straha.
Nekadašnji direktor "Folksbin teatra" za RTS kaže da je već bio u Beogradu na Bitefu i dok je radio u Folksbinu imali su dosta kontakata sa bivšom Jugoslavijom.

"Interesantno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvek radimo u velikim gradovima kao što su Berlin, Pariz, Rio, Hamburg, ali ja želim da vidim i kakva je situacija u Balkanskoj regiji. Evropa se povećava, ali pitanje je da li postaje bolja", ističe Kastorf.
Prema njegovim rečima, znanje je kao hrana - što više jedete apetit nadolazi.
"Znam o istoriji Beograda. Dolazim iz Istočne Nemačke, nama je bilo značajno iskustvo Jugoslovena u borbi protiv nemačkih okupatora za vreme Drugog svetskog rata ali i nakon toga. To je mojoj generaciji bilo blisko", poručuje Frank Kastorf .
Na pitanje šta možemo da očekujemo od njegove saradnje sa Beogradskim dramskim pozorištem, reditelj odgovra - svađu.
"To je mesto gde su svađe jer postoje različite pozicije, suprotnosti. Bez takve borbe nema ni pobede. Može da se desi da budemo statični i da svako kaže svoje mišljenje, a može i da se dogodi nešto drugo uz mnogo šljivovice", smatra Frank Kastorf.
Dodaje da je pozorište jedino mesto direktnog sukoba između ljudi, što je danas nestalo.
Breht je smatrao da je zadatak pozorišta upravo ta saradnja bine i publike. Gledaocima treba da se razvije osećaj za umetnost. Od ovog grada očekujem jačanje spone između kulture i glumaca", rekao je za RTS pozorišni reditelj Frank Kastorf .
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.