Počeo festival klasične muzike na Mokroj Gori

Izvor: B92, 13.Sep.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo festival klasične muzike na Mokroj Gori

Festival klasične i savremene muzike "Boljšoj festival", počeo je u Mećavniku na Mokroj Gori i trajaće do nedelje, 15. septembra.

Na trodnevnoj manifestaciji takmiči se 150 učenika muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske.

Manifestaciju su otvorili Divna Ljubojević i hor "Melodi", a učestvovao je i češki Nacionalni simfonijski orkestar s dirigentom Janom Kučerom.

Festival se organizuje prvi put, po uzoru na filmski festival "Kustendorf", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a organizator je reditelj Emir Kusturica.

Prisustvovali su i italijanska glumica Monika Beluči i direktor NIS-a Kiril Kravčenko, koji je i zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta koji je podržao ovu manifestaciju.

Kusturica je na otvaranju rekao da je do pre godinu dana na mestu gde je sada pozornica bilo samo jedno drvo i plast sena.

"Niko nije ni slutio da će ovo postati grad drveta, to jest Drvengrad. Ovo je ispunjenje starog sna", rekao je Kusturica.

On je rekao da mu je želja da pored festivala Kustendorf i Boljšoj festivala u svakom godišnjem dobu održi po jedan festival.

Glavna ideja Boljšoj festivala je promocija mladih talenata iz srednjih muzičkih škola i akademija iz Srbije, a u želji da festival postane deo evropskih i svetskih festivala klasične muzike.

Kusturica je rekao da postoje velike prijateljske veze Srbije i Rusije i kulturni dodir koji nije dovoljno gajen i sada je prilika da se to promeni.

Direktor NIS-a Kiril Kravčenko je izrazio nadu da Boljšoj festival unaprediti saradnju dva naroda.

Drugog dana festivala nastupiće "No smoking orchestra" s češkim Nacionalnim simfonijskim orkestrom. Oni će zajedno izvesti operu "Dom za vešanje". Trećeg dana će, između ostalih, nastupiti ruski pijanista Jurij Rozum.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.