Otvoren Festival etnološkog filma

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Festival etnološkog filma

Otvarajući 18. međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu, ministar kulture Nebojša Bradić, rekao da je ta manifestacija od lokalne "postala najznačajnija u jugoistočnoj Evropi, među onima koje se bave tim specifičnim žanrom u filmskom izrazu".

U Etnografskom muzeju u Beogradu sinoć je počeo 18. međunarodni festival etnološkog filma, a zvanično ga je otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

On je istakao da festival posvećen etnologiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ima poseban značaj u vremenu "ujednačavanja kulturnih obrazaca pod pritiskom globalizacije" i ukazao da taj trend "izaziva brigu za sudbinu nematerijalne kulturne baštine, običaja, tradicije, obreda, svega onoga što čini život jednog naroda".

Podsetivši da je Festival etnološkog filma "krenuo kao lokalni", Bradić je ocenio da je ta manifestacija "danas najznačajnija u jugoistočnoj Evropi, među onima koje se bave tim specifičnim žanrom u filmskom izrazu".

Bradić je naglasio da je veoma dobro što festival ima i svoju arhivu, sačinjenu od kopija svih filmova koji su do sada učestvovali.

"Ta mala kinoteka u domenu brige Etnografskog muzeja svake godine se uvećava. Zadatak je svih da se to kulturno nasleđe zaštiti, da se filmovi restauriraju i digitalizuju, da se čuvaju kao svedočanstvo onoga što svuda polako nestaje", rekao je ministar.

On je najavio da će festivalska arhiva biti osnova za budući audio vizuelni centar u Etnografskom muzeju, koji će čuvati nematerijalnu baštinu.

Na svečanom otvaranju festivala splet narodnih pesama i igara izvelo je folklorno društvo "Stanko Paunović".

Do 25. oktobra biće prikazano 66 filmova iz 23 zemlje. U takmičarskom programu učestvuje 29 ostvarenja, od kojih osam iz Srbije.

O nagradama će odlučivati žiri čiji su članovi dr Rolf Kusman (Nemačka), Suzan Hamaher (Velika Britanija) i Dorđe Kačanski (TV Novi Sad). Oni će dodeliti Gran pri "Dragoslav Antonijević", kao i nagrade za najbolji domaći, strani i niskobudžetni film.

Na programu su i informativna sekcija i dva posebna ciklusa, sastavljena od arhivskih filmova.

Projekcije u Etnografskom muzeju počinju svakoga dana u 10 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.